Osnovnoškolci još nemaju sve udžbenike i radne bilježnice: gdje je zapelo? Foto: Ilustracija

Osnovnoškolci još nemaju sve udžbenike i radne bilježnice: gdje je zapelo?

IHR/Varaždinske vijesti | 14.9.2019. u 20:34h | Objavljeno u Aktualno

Ove godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Varaždin osigurali su financijska sredstva za kupnju udžbenika i radnih bilježnica za učenike osnovnih škola s područja Varaždina, dok su roditelji kupovali radne bilježnice za izborne predmete. Iako je bilo najavljeno da će se svi udžbenici s prvim danom nastave naći na školskim klupama, učenici u nekim varaždinskim osnovnim školama ni krajem prošlog tjedna još nisu dobili sve svoje knjige.
Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručuju da su oni svoj dio posla po pitanju udžbenika zaključili još krajem lipnja.
- Tada je zaključen odabir udžbenika koji su po prvi puta birani putem online upitnika koji je jamčio anonimnost učitelja. Po zaključenju odabira, škole su započele nabavu udžbenika i samostalno biraju dobavljače, dok Ministarstvo u svojoj nadležnosti ima financiranje nabave te je osigurano 200 milijuna kuna za udžbenike za sve osnovnoškolce, ne samo za reformske razrede. S obzirom na to da su svi koraci koji su prethodili nabavi udžbenika od strane škola bili unutar zadanih vremenskih okvira, stvoreni su svi preduvjeti da udžbenici budu na klupama na početku školske godine – izvjestili su nas iz Ministarstva. I u Gradu Varaždinu uvjeravaju da su i oni svoj dio posla po pitanju udžbenika “odradili“. - Sredstva za nabavu drugih obrazovnih materijala za osnovne škole osigurana su u proračunu Grada Varaždina za 2019. godinu ali su osnovne škole Grada Varaždina i Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin prema utvrđenim potrebama, nabavu drugih obrazovnih materijala realizirali samostalno. Isporuka kasni jer je trebalo tiskati nove knjige koje će se koristiti u sklopu kurikularne reforme Škola za život – pojašnjavaju u Gradu Varaždinu.
Prema informacijama dobavljača, ističu u Gradu Varaždinu, kašnjenje je bilo za očekivati.
- Izbor udžbenika izvršen je tek krajem lipnja, a problem je i s izdavačima koji kasne s tiskanjem udžbenika. Očekuje se da bi sve nove radne bilježnice i udžbenici za prvi, peti i sedmi razred trebale stići za nekoliko dana – poručili su iz Grada Varaždina koji je za nabavu radnih bilježnica za obavezne predmete i komplete za tehničku kulturu osigurao 980.000 kuna.

Označeno u