Prozivali župana iako ga nije bilo na sjednici: "Žao mi je što se mučite, svima je to pomalo neugodno gledati" Foto: Krešimir Đurić

Prozivali župana iako ga nije bilo na sjednici: "Žao mi je što se mučite, svima je to pomalo neugodno gledati"

IHR/Varaždinske vijesti | 25.9.2024. u 11:18h | Objavljeno u Aktualno

U kojoj je fazi projekt kampusa FOI-ja, koji je pred istekom valjanosti građevinske dozvole, varaždinski Pentagon, Šaulovec, Jahaona u Optujskoj ulici, zašto nije ispunio obećanje dano u kampanji da će biti volonter poput svog prethodnika, ali i u kojoj je fazi kazneni postupak protiv Stričaka s obzirom na to da se obilježila još jedna obljetnica njegove sramotne tučnjave gdje je pijan omalovažavao policijske službenike bila su samo neka od pitanja vijećnika Reformista u sklopu današnjeg aktualnog sata Županijske skupštine.

S obzirom da je župan Anđelko Stričak u koroni, zbog čega danas nije fizički bio na sjednici, na pitanja je odgovarala njegova zamjenica Silvija Zagorec, a to što ga nema na sjednici kada bi trebao podnijeti izvješće o radu odmah na početku je zamjerila vijećnica Reformista Natalija Martinčević.

- Neprihvatljivo je da se Skupština održava bez župana, posebno kada je na dnevnom redu izvješće o njegovom radu. Smatram da nije bilo razloga da se sjednica Skupštine ne odgodi za nekoliko dana jer nema takve hitnosti u dnevnom redu da se to nije moglo učiniti - ustvrdila je Martinčević i dodala kako bi sjednicu odgodio svaki župan koji ima nešto i pokazati.

viber_slika_2024-09-25_10-53-09-601.jpg

- Ali ima jedna mala kvaka: za prezentirati rezultate rada moraš imati rezultate rada. Ovaj župan je ovdje za govornicom, vikao, vrijeđao, prodavao maglu, a kada mora podnijeti izvješće o radu - nema vlastitih projekata, nije osigurao europske novce za projekte, nema rezultata. I sad taj naš veliki lider, velika hrabrica je poslao zamjenicu da odgovara zašto ništa nije napravio, na kraju svog mandata - ustvrdila je Martinčević koja je zatražila od zamjenice da odgovori na pitanja u kojoj su fazi, odnosno statusu projekti iz Sporazuma Sjever.

-Što je primjerice s kampusom FOI-ja, pred kojim je istek valjane građevinske dozvole? Ako se to dogodi, sve pada u vodu. Zašto su u mandatu Radimira Čačića svi projekti bili gotovi u rokovima i bez probijanja financijskih troškova, a sada su duplo povećani rokovi, ali i cijene - ustvrdila je.

Vijećnicu Miru Letić zanimalo je zašto aktualni župan nije ispunio obećanje dano u predizbornoj kampanji da će volontirati ako postane župan, kao što je to radio i njegov prethodnik.

- Već je onda htio biti kao Čačić, ali do danas nije uspio. Čačić je samo jedan, Čačić je jedini u Hrvatskoj župan koji se odrekao svoje plaće koju je uplaćivao u Fond iz kojeg su pomoć dobivala djeca bez roditelja, umirovljenici.... Kada će aktualni župan izvršiti svoje obećanje i uplatiti sve svoje plaće u fond? Može za umirovljenike, jer se oni osjećaju prevareno. Ili da dođe i kaže, lagao sam, oprostite - ustvrdila je Letić.

Vijećnik Željko Bedeković pitao je u kojoj je fazi kazneni postupak protiv župana.

- Prošle su dvije godine od sramotne tučnjave gdje je župan pijan omalovažavao policijske službenike, kada mu je izmjereno preko dva promila. S obzirom na to da ljudi slave obljetnice, u kojoj je fazi kazneni postupak? - zanimalo je vijećnika Bedekovića koji je "potegnuo" i temu varaždinskog Pentagona.

- Vidjeli smo da ste u medije poslali nekakve sličice Pentagona, jedinog vašeg projekta. Prošle su tri i pol godine, sat otkucava, župan ne želi doći pred nas. Osim što ste nacrtali sličice, nemate još ništa. Mi čekamo obilazak gradilišta, ali tamo još trava raste - ustvrdio je Bedeković.

viber_slika_2024-09-25_10-53-11-733.jpg

Zamjenica župana Silvija Zagorec ustvrdila je kako je projekt Regionalnog centra civilne zaštite u statusu izdavanja lokacijske dozvole i u visokoj fazi projektiranja te se projektna dokumentacija očekuje do kraja godine.

- Ne bih rekla da imamo sličice, nego idejno rješenje. Nemamo namjeru da nešto ubrzamo, a sami sebi naštetimo. Za sve postoji vrijeme, rok i zakonski okvir kojeg se moramo držati. Vi volite riječi "sličica", "obećali smo". Ja bih vas zamolila, do sljedeće Skupštine da pogledate ovaj letak. Ovo je naš župan, aktualni i budući, ovo su naši realni ciljevi, "pročekirajte" obećanja i ciljeve koje smo si zadali da vidimo jesmo li napravili 0, kao što tvrdite - rekla je između ostalog zamjenica župana te vijećniku Bedekoviću dala HDZ-ov letak iz kampanje da prouči do sljedeće Skupštine. Ustvrdila je i kako ne voli izvrtanje činjenica te izdvajanje segmenata koji im odgovaraju.

- Sličice... Možda su po vama to samo sličice, ali meni dvorac Opeka - nije sličica. Nije ni Spinalni centar jer iza te sličice stoji objekt, ljudi, djelatnici, pacijenti. Svaka ta sličica je kapitalni projekt u interesu građana Varaždinske županije - ustvrdila je.

Vijećnik Reformista se zahvalio na letku te ustvrdio kako su besplatni savjeti uvijek dobro došli.

- Sretan sam što ste došli iz realnog sektora, ali da ste, recimo, u bivšoj firmi obećali da ćete sagraditi objekt, a tri godine kasnije rekli da imate idejno rješenje, dobili bi otkaz. Projekti se ne mogu provoditi tri godine i imati samo sličicu. Uostalom, iza dvorca Opeke - stoji Čačić. Ako u Google upišete Opeka Čačić, pogledajte što se otvara. Tu gdje je Čačić, nisu sličice, tu su projekti, a iza vaših projekata su sličice - ustvrdio je Bedeković, na što je zamjenica župana donijela "sličice" dvorca Opeka u derutnom stanju i obnovljenog dvorca Opeka.

- Da, Google izbacuje svašta, ali taj isti Google će izbaciti derutni dvorac Opeka u vrijeme župana Čačića i obnovljeni dvorac Opeka, iza kojeg stoji Stričak - ustvrdila je i pokazala fotografije dvorca Opeka u derutnom i obnovljenom stanju.

Što se tiče dvorca Šaulovca, ustvrdila je kako se radovi intenzivno provode, dok je projekt Jahaone u fazi projektiranja. Za obećanja župana Stričaka iz predizborne kampanje oko plaće ustvrdila je kako je ta tema već više puta bila na sjednici Skupštine te je vijećnicu Letić pitala želi li ona biti kao gospodin Čačić.

- U političkoj areni političke protivnike treba poštivati. Meni je drago da svatko od nas ima svog idola, moj idol je moj otac, moja obitelj, a imam župana suradnika kojeg cijenim i poštujem. Ta tema je već nekoliko puta bila otvorena i župan je već odgovorio da prima plaću od koje živi. Bivši župan je imao određena primanja, volonterska i uzimao je putne troškove, mislim da je koristio i mirovinu... Aktualni ne koristi mirovinu i živi od plaće koju ostvaruje kao župan - poručila je Zagorec.

OBRAZOVANJE ISPRED HEDONIZMA - Evo, baš jutros smo razgovarali o tom projektu, razgovori se intenzivno provode, ali znate da je nositelj građevinske dozvole FOI. Varaždinska županija i župan Stričak poduzimaju sve što je u njihovoj ingerenciji, da se to uspješno provede. Znam da je iz sporazuma Sjever izbačen vaš Jupiter, ali bolje je ulagati u obrazovanje, nego u hedonizam - poručila je zamjenica župana Silvija Zagorec na pitanje vijećnice Martinčević što je s kampusom FOI-ja. Vijećnica Martinčević je, prilikom odgovaranja zamjenice župana na njihova pitanja ustvrdila kako joj je žao što su je doveli u ovu situaciju. - Svima nama je to pomalo neugodno gledati. Ali nije to zbog vašeg neznanja, zbog toga što su vas u ovom mandatu ignorirali i isključivali, niti vaše nesposobnosti. To je zbog toga jer jednostavno ne možete dati odgovor, jer odgovora nema - ustvrdila je Martinčević.