Prozivaju druge zbog „javnozdravstvene ugroze“, a fekalne vode ispuštaju u kanal usred mjesta!?

| 15.5.2020. u 19:16h | Objavljeno u Aktualno

Inspekcijske službe postupaju temeljem prijave žitelja varaždinskog prigradskog naselja Jalkovca, koji su, zatražili žurno postupanje radi zaštite javnog i javnozdravstvenog interesa, odnosno javnozdravstvene ugroze zbog, kako su naveli u prijavi, nezakonitog postupanja poduzeća LOTUS 91, koje se bavi gospodarenjem otpadom, posebice PET ambalažom. Iako se inspekcijski nalazi još očekuju, već sada je jasno da najveću javnozdravstvenu ugrozu predstavlja ispuštanje fekalnih voda u kanal usred mjesta, a ne postupanje s ambalažom.

„Nekontrolirano ispuštanje otpadnih voda“

U prijavi, kao što smo izvijestili, stotinjak žitelja Jalkovca tvrdi da se zbog velikih količina otpada, koje poduzeće odlaže na svojim česticama, pojavljuju u njihovim dvorištima i kućama „puno različitih, potencijalno zaraženih, muha, komaraca, žohara i drugih kukaca, kao i glodavaca, osobito štakora i miševa, koji s dolaze u dvorišta pa i kuće, a time i u gotovo izravan dodir s ljudima“.

- To je osobito izraženo za vrijeme toplijeg vremena i viših temperatura kada se sa stovarišta smeća širi nesnosan smrad te se čuje buka, dok se otpadne vode nastale u procesu obrade otpada izlijevaju u tok rijeke Plitvice te se istim putem potencijalna ugroza i zaraza prenosi u širi prostor, rekao je Miroslav Matić, jedan od potpisnika prijave, koji se pitao i tko će htjeti živjeti u ovakvoj sredini, ukoliko se nastavi ovako.

Kako se navodi u prijavi, prilikom skupljanja i skladištenja te posebice u procesu oporabe otpada, poduzeće „proizvodi velike količine otpadne vode koju bez kontrole odlijeva direktno u rijeku Plitvicu“.

- Otpadne vode koje prijavljeni ispušta bez kontrole nesumnjivo su zatrovane ispustom tekućina iz otpada kojeg skladišti i obrađuje. Zbog nekontroliranog ispuštanja otpadnih voda prijavitelji povremeno osjećaju smrad te je opažena i promjena u boji vode rijeke Plitivice. Ovakvo postupanje predstavlja ozbiljnu ugrozu za okoliš, čistoću vode i zdravlje ljudi te slijedom toga prijavitelji traže da se izvrši sveobuhvatan inspekcijski nadzor radi zaštite voda i utvrđenja stvarnog obima ugroze voda od strane prijavljeni, stoji u prijavi te naglašava da „potpuno neometanim izlijevanjem otpadne vode, koje nastaju u procesu obrade smeća u tok potoka Plitvice, prijavljeni potencijalnu zarazu prenosi i širi u prostor toka rijeke Plitvice i njen sliv“.

- Ovakav primjer skupljanja, odlaganja i obrade smeća u centru naselja nepoznat je u suvremenom svijetu te predstavlja neobično jasnu i neobično veliku ugrozu javnog zdravlja, naglašava se u prijavi.

Zbog toga, kao i smrada, prijavitelji su naveli da je poslovanjem poduzeća ugrožen javno zdravstveni interes jer „postoji velika opasnost od zagađenja vode namjene ljudskoj potrošnji te pojave i širenja zaraznih bolesti“. Stoga su predložili Državnom inspektoratu sveobuhvatan inspekcijski nadzor više inspekcija radi zaštite voda i utvrđenja stvarnog obujma ugroze voda od strane prijavljenog poduzeća.

Lotus 91 uopće ne koristi tehnološku vodu!

Kako smo se uvjerili obilazeći pogon, industrijsko dvorište i okoliš poduzeća Lotus 91, bojazan mještana Jalkovec za zdravlje je uistinu opravdana. Međutim, ne zbog nekontroliranog ispuštanja otpadnih voda iz poduzeća, već nečeg sasvim drugog. Naime, Lotus 91 nema tehnološku i industrijsku vodu jer je uopće ne koristi u svojim pogonima gdje samo razvrstava PET ambalažu, ovisno o boji i vrsti! Jedino što ima su oborinske vode s industrijskog dvorišta te vode iz sanitarnih čvorova, koje se ispuštaju u atestirane, nepropusne septičke jame.

Za oborinske vode napravljen je separator, koji se nalazi na dijelu industrijskog dvorišta, proširenog nakon kupnje susjednog, dotada zaraslog zemljišta. Taj dio je sada izravnan i pripremljen za asfaltiranje sukladno projektu, a kako bi se onemogućilo nekontrolirano otjecanje oborinskih voda u zemlju, mimo separatora.

Uz taj novi dio, kao i stari dio industrijskog dvorišta poduzeća Lotus 91, prolazi kanal Dvor u vlasništvu Hrvatskih voda, i to dijelom kroz betonski cijevi, tako da se uopće ne vidi. Budući da su te cijevi za oborinske vode postavljane još 1997. godine, dakle prije nego što je Lotus 91 kupio dio industrijskog dvorišta nekadašnjeg Pelpleta, sve manje su propusne pa ih je Lotus 91 nedavno odlučio zamijeniti novim, plastičnim cijevima. I tom prilikom otkriveno je nešto krajnje neočekivano. Naime, na cijev oborniskog kanala spojena je kanalizacijska cijev, koja dolazi iz domaćinstva, koja su uz industrijsko dvorište poduzeća Lotus 91! (više u tjedniku)