Proziva se Grad Varaždin, a Porezna uprava prva "u tišini" ovršila Varteks! Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Proziva se Grad Varaždin, a Porezna uprava prva "u tišini" ovršila Varteks!

VV | 17.8.2022. u 16:57h | Objavljeno u Aktualno

- Dok se u javnosti već danima proziva Grad Varaždin i aktualnog gradonačelnika Nevena Bosilja za pokretanje ovrhe prema Varteksu iako je na to bio zakonski primoran, prema informacijama koje imamo, Varteks je nakon raskida predugovora s Kauflandom, u velikoj tišini i bez ikakve informacije u javnosti, prva blokirala i ovršila država, točnije Porezna uprava s osnove duga neplaćenog PDV-a i to u visini od oko 1,5 milijuna kuna. Tako je država u proteklih nekoliko dana s blokiranog računa Varteksa već "skinula“ više pola iznosa koji je dala na ovrhu, dok Gradu nije uplaćena ni lipa - oglasili su se iz Grada Varaždina.

Navode kako je u cilju prevladavanja ove krize jučer u Gradskoj vijećnici održan sastanak s vodstvom sindikata, financija i pravnih poslova Varteksa na kojem se razgovaralo o mogućnostima rješenja. Na sastanku je, između ostalog, iznesena informacija kako se u četvrtak očekuje sastanak najvećih vjerovnika Varteksa koji bi se navodno trebao održati u HBOR-u.

- Imajući na umu sve teškoće u kojima se nalazi Varteks, ostaje nada kako će prevladati razum svih vjerovnika, a posebice onih koji su blokirali posljednji dogovor o prodaji zemljišta za potrebe izgradnje trgovačkog centra, da u ime interesa očuvanja Varteksa i 850 radnih mjesta u prerađivačkoj industriji, potvrde svoju deklaratornu spremnost za spas Varteksa i istu pretoče u konkretna djela. Na žalost, stječe se dojam da su određeni špekulativni interesi nekih vjerovnika zaustavili ovaj projekt kojim bi tvrtka dobila prijeko potrebnu financijsku injekciju i mogla podmiriti plaće svojim radnicima, vratiti dio svojih dugova prema dobavljačima i time dobiti prijeko potrebno vrijeme za daljnju konsolidaciju s obzirom da Varteks ima ugovorene poslove praktično do kraja godine uz zadovoljavajuće stanje zaliha i prodaje - navode u Gradu Varaždinu iz kojeg ističu na svoju spremnost za rješavanje problema iskazao izdavanjem potrebne građevinske dozvole za izgradnju tog trgovačkog centra u vrlo kratkom roku.

- Time smo na djelu pokazali da nam je stalo do radnika Varteksa i rješavanja ovog velikog problema. Čvrsto vjerujemo da Varteks još uvijek ima budućnost, ali za to će trebati doći do hitnog i kvalitetnog dogovora ključnih vjerovnika - poručuju iz Grada Varaždina.