PROVJERILI SMO U nekim općinama u Varaždinskoj županiji i po šest gerontodomaćica, a u Varaždinu?

| 14.7.2020. u 10:02h | Objavljeno u Aktualno

- Kako to da su u Varaždinu samo dvije gerontodomaćice koje brinu o starijim osobama? - pita se čitateljica (podaci poznati redakciji). Naime, naša je sugovornica nedavno tražila gerontodomaćicu za stariju osobu koja živi sama u svom stanu u Varaždinu, a kojoj se zdravstveno stanje naglo pogoršalo.

- Zbog poslovnih obaveza ni ja, ni moja obitelj ne možemo biti cijele dane kod nje i mnogo bi nam značila pomoć osobe koja bi ju barem dva puta tjedno pogledala, provjerila kako je i malo s njome popričala. Rekli su mi da postoje gerontodomaćice koje vode brigu o starijim osobama u Društvu Crvenog križa. Nazvala sam ih, međutim, iznenadila sam se kada su mi rekli da imaju samo dvije gerontodomaćice koje trenutno ne mogu preuzeti brigu o novim korisnicima - ispričala je naša sugovornica.

Pomoć ovisno o kapacitetima

Koliko zapravo postoji ljudi u potrebi u gradu i zašto grad ima samo dvije gerantodomaćice dok primjerice postoje općine u županiji koje imaju tri i više upitali smo Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin, ali i Centar za socijalnu skrb Varaždin tražeći od njih da nam objasne kako funkcionira taj program i kome je namijenjen.

Iz Gradskog društva Crvenog križa Varaždin ističu da oni provode „Program pomoć u kući za starije i nemoćne osobe na području grada Varaždina“ unatrag 20 godina koji se provodi prema licenci Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, ali je kompletno financiran iz sredstava GDCK Varaždin. Program nije socijalna usluga „Pomoć u kući“ već zasebni program Crvenog križa dok se socijalna usluga „Pomoć u kući“ ostvaruje i financira putem nadležnog Centra za socijalnu skrb i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

- Uvjeti za dobivanje socijalne usluge „Pomoć u kući“ propisani su Zakonom o socijalnoj skrbi te u slučaju da osoba zadovoljava navedene kriterije zahtjev za ostvarivanje socijalne usluge podnosi nadležnom Centru za socijalnu skrb. To je pravo koje mogu ostvariti osobe u potrebi koje ispunjavaju uvjete Zakona i ako postoji mogućnost ostvarivanja istog - objašnjava ravnateljica GDCK Varaždin Sandra Mintas, dodajući da oni provode vlastiti program koji ne predstavlja socijalno pravo prema Zakonu o socijalnoj skrbi već je mogućnost koja se može pružiti ovisno o kapacitetima GDCK Varaždin.

- Provodimo ovaj program da bi pomogli onima koji nisu u mogućnosti ostvariti pravo preko CZSS, ali su svejedno u realnoj potrebi. Uvjeti za ostvarivanje ove usluge su da je osoba starija od 65 godina, da nema članova obitelji koji joj mogu pomoći pri zadovoljavanju osnovnih životnih potreba te da si navedenu uslugu ne mogu sami platiti - kaže Mintas, dodajući da je kapacitet broja korisnika trenutno popunjen jer GDCK Varaždin može iz vlastitih sredstava maksimalno zaposliti dvije njegovateljice koje se svakodnevno brinu za 15 korisnika.

- Kako bismo odgovorili na potrebu koja realno postoji program smo proširili prijavom na EU projekte pa dodatno zaposlili 14 gerontodomaćica koje su se brinule za oko 90 korisnika. U međuvremenu smo prijavili i nastavak projekta i trenutno čekamo njegovo odobrenje - kaže Mintas.

Privatni pružatelji usluga

Iz Centra za socijalnu skrb Varaždin kažu da nemaju podataka koliko grad Varaždin ima starijih osoba kojima bi bila potrebna ili bi dobro došla usluga pomoći u kući ili gerontodomaćica te nas upućuju da informaciju o tome zatražimo od Gradskog društva Crvenog križa Varaždin, ali i upućuju privatnim pružateljima usluga pomoći.

- Na području mjesne nadležnosti Centra za socijalnu skrb Varaždin postoji samo jedan pružatelj usluga pomoći u kući koji trenutno pruža uslugu pomoći u kući za 15 korisnika. Centar za socijalnu skrb Varaždin ne pruža usluge pomoći u kući i nema zaposlene djelatnike na projektu, već na zahtjev korisnika ili po službenoj dužnosti priznaje uslugu pomoći u kući osobama koje ispunjavaju Zakonom propisane uvjete - objašnjava voditeljica Odjela za odrasle Lidija Perši.

S druge strane, pitali smo i druge jedinice lokalne samouprave pa su nam iz Grada Varaždinskih Toplica odgovorili da je na njihovom području preko Hrvatskog Crvenog križa Varaždinske županije, a u sklopu projekta „Zaposli – Educiraj – Pomozi“ zaposlena jedna gerontodomaćica koja obilazi starije osobe, njih 14, dok recimo u općini Vinica postoje tri gerantodomaćice koje brinu o 21 korisniku dok općina Cestica ima čak šest gerantodomaćica koji brinu o 25 korisnika.