Provjerili smo što se događa na lokalnom tržištu nekretnina "Potražnja stagnira, ali se ne očekuje pad cijena kao 2008."

MGA | 12.6.2023. u 16:54h | Objavljeno u Aktualno
- Potražnje za novogradnjom ima i dalje, ali puno manje nego prethodnih godina. Glavni razlog su puno veće kamatne stope stambenih kredita, veće cijene kvadrata kao i povećanje troškova svih energenata, komunalne naknade, pričuve, mjesečne potrošačke košarice, goriva i ostalo, a što sve smanjuje preostali mjesečni budžet za plaćanje rate kredita - kažu u agenciji Mendek nekretnine.

Je li rast cijena nekretnina konačno došao do plafona i je li podizanje kamatnih stopa na kredite zauzdalo ne samo inflaciju nego i potražnju za kreditima pa time i za nekretninama? Na zapadnim tržištima već je primjetan preokret trendova koji se zasad ogleda u hlađenju tržišta nekretnina tj. nema više tolike potražnje kao prijašnjih godina, a neki očekuju da bi u određenim sektorima tj. na određenim tržištima u narednom razdobolju moglo doći i do pada cijena nekretnina. Na hrvatskom se tržištu ovi učinci uglavnom osjete s određenim pomakom, a provjerili smo kakva je trenutačna situacija u Varaždinu i u Varaždinskoj županiji. Lokalno tržište nekretnina, sa svim svojim posebnostima, komentirao nam je Franjo Mendek iz agencije Mendek nekretnine.

Kako se kreću cijene kvadrata u Varaždinu i okolici, za kuće i stanove?

Cijene su uvelike razlikuju ovisno o lokaciji i vrsti nekretnine tako da ne možemo generalizirati. S jedne strane imamo starije stanove na kotlovnicu ili, primjerice, stanove u Harambašićevoj ulici kod stare ljevaonice, a s druge strane, novogradnju u centru Varaždina. Cijene starijih stanova za adaptaciju kreću se od 1.100 €/m2 do 1.500 €/m2, dok su cijene stanova u novogradnji od 2.000 € pa čak do 3.800 €/m2, kao u novom projektu stanova Vame na Kapucinskom trgu. Navedene cijene kvadrata su aktualne za kraj 2022. i prvu polovicu 2023. godine tj. uspoređujemo li prošlu i ovu godinu cijene su u realizaciji podjednake. Cijene kuća su i dalje u rangu od 600 €/m2 do 1.500 €/m2, a za novije ili ekskluzivnije kuće oko 2.000€/m2 (s uključenim zemljištem).

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti.
Označeno u