KAKO TO Protiv tzv. integralne nagodbe sad i savjetnik Čistoće Robert Briški!?

vv / rtl | 8.2.2021. u 20:59h | Objavljeno u Aktualno

Protiv tzv. integralne nagodbe, izvansudskih sporazuma kojima bi se trebali riješiti sporovi između Grada Varaždina s jedne te T&H Investa, Ekos Holdinga i C.I.O.S-a s druge strane, dosad su digli glas pojedini gradski vijećnice, udruga građana VBS podnijela je i prijavu, a nezadovoljna s njom je, naravno, i opozicija, prije svega varaždinski SDP.  No, nikad joj se nisu usprotivili zaposleni u nekom gradskom poduzeću, barem ne javno, kao što je to večeras učinio Robert Briški, savjetnik Čistoće.

Doduše, nije se usprotivio svemu što obuhvaća integralan nagodba, od plaćanja zemljišta do smeća, već samo jednom dijelu – onom koji se odnosi na rješavanje baliranog otpada odloženog u Brezju u obližnjem MBO pogonu, čiji je vlasnik C.I.O.S. Čak ni tome svemu se nije protivio, već je Briški,  kako je ustvrdio za RTL, prošle godine negativno mišljenje dao samo na prijedlog prema kojem bi tvrtka Varkom balirani otpad prebacila na Čistoću. A zašto, kada je jasno da Varkom, kao poduzeće koje se po zakonu bavi samo vodovodom i odvodnjom, zapravo se trebao riješiti bala već prilikom izdvajanja Čistoće, odnosno donošenja novog zakona prema kojem voda i smeće ne idu više skupa?

-Varkom je posjednik bala. Netko je htio podvaliti ili se na bilo koji način riješiti svoje obveze na račun drugog društva, rekao je za RTL Briški, dodajući da bi prebacivanjem bala Čistoća preuzela na sebe obvezu rješavanja tog problema koji je potencijalno financijski štetan, i to zbog „nepravilnosti“.

A kojih nepravilnosti? Prije svega zato, kako je rekao, što se Grad Varaždin obvezao da će CIOS MBO-u  platiti 105 tisuća tona, iako je prema registru u Brezju 10.000 tona manje, što bi značilo da će Grad platiti  oko 1,3 milijuna eura više od stvarne količine.

Iako je riječ o staroj primjedbi, koja je već jako dugo i dobro poznata u javnosti, Briški tvrdi da je zbog nje, odnosno srpanjskog mišljenja na poslu zadnji mjesec dva šikaniran, odnosno da je dobio četiri opomene zbog kršenja obveza iz radnog odnosa, koliko nije dobio tijekom trideset godina radnog staža. Zbog toga strahuje od otkaza pa je podnio i tužbu za zaštitu…

-Nema u Brezju ni 95 tisuća tona bala pod ugovorom. No, nisam očekivao da će mi se dogoditi to što mi se dogodilo nakon što sam iznio svoje mišljenje o nagodbi u srpnju prošle godine, pogotovo jer smo u ožujku iznijeli zajedničko stajalište da bale ne mogu doći u posjed Čistoće. Što se dogodilo tijekom tri mjeseca, nije mi jasno, ali mi nije žao što sam iznio miljenje, ustvrdio je Briški,  kojem nije jasno ni kako bi se težina bala u zadnje vrijeme mogla povećavati, ako se prije toga s protekom vremena - smanjivala.