Prošle su 23 godine od kada su pali "blizanci" u New Yorku

vv | 11.9.2024. u 08:34h | Objavljeno u Aktualno

Kao i svake godine, 11. rujna se obilježava tragični napad na obje zgrade svjetskog trgovačkog centra u New Yorku. Tog jutra  2001. godine, 19 terorista otelo je četiri komercijalna zrakoplova koja su trebala putovati iz Istočna obala do Kalifornije. Otmičari su prva dva zrakoplova zabili u tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra a sljedeća su dva leta usmjerili prema ciljevima u ili u blizini Washingtona, D.C., u napadu na glavni grad države.

Treći tim je uspio napasti Pentagon, sjedište američkog Ministarstva obrane u okrugu Arlington u Virginiji, dok se četvrti avion srušio u ruralnoj Pennsylvaniji tijekom pobune putnika. U napadima 11. rujna ubijeno je 2977 ljudi, što ga čini najsmrtonosnijim terorističkim napadom u povijesti.

Kao odgovor na napade, Sjedinjene Države povele su višedesetljetni globalni rat protiv terorizma kako bi eliminirale neprijateljske skupine koje se smatraju terorističkim organizacijama, kao i strane vlade koje su ih navodno podupirale, u Afganistanu, Iraku, Siriji i nekoliko drugih zemalja.