Prosječna plaća u državnim tvrtkama iznosi 5.434 kune Foto: ilustracija

Prosječna plaća u državnim tvrtkama iznosi 5.434 kune

I.D./VV/MojPosao | 5.4.2016. u 10:17h | Objavljeno u Aktualno

U prvom kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.285 kuna, što je za 1% više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prosječna neto plaća je niža za 1%, pokazala je analiza portala MojPosao, odnosno servisa MojaPlaća.

Pribroje li se neto plaći bonusi, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.493 kuna, što je 1% više nego u prošlom kvartalu. Osim kategorije top managementa, koja ima u prosjeku 115% višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (74% više od prosjeka), ljudskih potencijala (+37%) te informacijskih tehnologija (+35%). Najmanje prosječne plaće imaju radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (-40%), pomoćnim zanimanjima (-40%) te radnici u uslužnim djelatnostima (-32%).

Muškarci u prosjeku zarađuju 493 kune više

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 10% višu plaću od žena, što je nešto veća razlika u odnosu na prethodna tri mjeseca. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5.521 kuna, dok su žene zarađivale u prosjeku 5.028 kuna. U odnosu na prethodni kvartal prosječna plaća muškaraca nije se mijenjala, dok je prosječna plaća žena 1% niža.

Najveće razlike u plaćama su u kategoriji zanimanja Prodaje i Uslužnih djelatnosti, gdje su žene u prosjeku plaćene 28% manje od muškaraca. Muškarci koji rade u prodaji u prosjeku imaju 1532 kune višu plaću od žena, dok u uslužnim djelatnostima je taj iznos 1202 kune.

S druge strane, postoje kategorije zanimanja gdje su žene plaćene više od svojih muških kolega, kao što su Osiguranje, Telekomunikacije i Opskrba električnom energijom, ali razlike nisu tolike kolike su u onim kategorijama gdje su muškarci više plaćeni.

U kategoriji zanimanja Osiguranje žene imaju 16% višu plaću, u kategoriji Telekomunikacije 12%, dok u zanimanjima iz područja opskrbe električnom energijom žene u prosjeku imaju 11% višu plaću. Zanimljivo je da u kategoriji Informacijskih tehnologija, kao dominantno 'muškom' zanimanju je ta razlika među spolovima najmanja.

Stupanj obrazovanja uvelike utječe na visinu plaće

Osobe sa završenim fakultetom imaju u prosjeku 54% višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, a 25% višu plaću od prosječne. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću u prosjeku za čak 113% u odnosu na srednju stručnu spremu.

U odnosu na prosječnu plaću u istraživanju, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju prosječno 19% nižu plaću, dok ispitanici s postdiplomskim ili MBA školom imaju 73% višu plaću od prosjeka. Ispitanici s višom stručnom spremom imaju 9% višu plaću od prosjeka, ali 34% višu od ispitanika sa srednjom stručnom spremom.

Prosječna plaća u državnim tvrtkama iznosi 5.434 kune

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 14% više od prosjeka i iznose u prosjeku 6.005 kuna, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 4.997 kuna (5% manje od prosjeka). Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu 3% je viša od prosjeka i iznosi 5.434 kuna.

Što se tiče razlike prema spolu, najveća razlika u prosječnoj plaći muškaraca i žena je u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu gdje su žene plaćene u prosjeku 11% manje od svojih muških kolega. S druge strane u javnoj i lokalnoj samoupravi žene su te koje imaju višu plaću (+1% u odnosu na muškarce).

Rad u velikoj tvrtki znači i veću plaću

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13% ispod prosjeka i iznosi 4.583 kuna, dok je u tvrtkama do 19 zaposlenika plaća 4% niža od prosjeka i iznosi 5.085 kuna. Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5.361 kunu i 3% je viša od prosjeka. Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika; 9% viša od prosjeka i iznosi 5.765 kuna.

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Gledano prema županijama, najniže plaće u prvom kvartalu 2016. zabilježene su ponovno u Virovitičko-podravskoj županiji, čak 19% ispod prosjeka te Požeško-slavonskoj županiji; 21% niže od prosjeka.

Sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu i to 15% iznad prosjeka i ona iznosi 6.052 kuna. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka (-1%) te Dubrovačko-neretvanska županija gdje su plaće 3% niže od prosjeka.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci