Predviđeno trajanje projekta je 18 mjeseci Foto: Varaždinska županija

Projektu Varaždinske županije "ZAKOS" odobreno oko 680 tisuća kuna

M.N./Varaždinske vijesti | 4.4.2018. u 19:11h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinskoj županiji odobren je projekt „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“. Zamjenik župana Robert Vugrin potpisao je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u Ministarstvu rada  i mirovinskog sustava za projekt u kojemu je Varaždinska županija i prijavitelj i nositelj. Njegova vrijednost iznosi 679.793,81 kuna te se sufinancira u 100% iznosu. Trajanje projekta je 18 mjeseci od potpisivanja Ugovora.

Od 15 odobrenih projekata koje su prijavljivali uglavnom sindikati, u samo dva projekta su nositelji županije. Upravo je riječ o Varaždinskoj županiji koja je u projektu „ Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“ prijavitelj i nositelj, a u projektu „Povećanje efikasnosti rada gospodarsko – socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske i Varaždinske županije“ nastupa kao partner.

- Želimo podići kvalitetu socijalnog dijaloga u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na višu razinu. Manjak razmjene različitih stavova često rezultira donošenje jednostranih odluka. Kroz online anketu će se najprije identificirati problemi i potrebe u socijalnog dijalogu i to će biti temelj za izradu plana rada gospodarsko-socijalnih vijeća, a održat ćemo i više okruglih stolova na temu jačanja sektorskog socijalnog dijaloga u industrijama koje prevladavaju u našim županijama - naglasio je zamjenik župana Robert Vugrin.

Partneri na projektu su AZRA d.o.o., Koprivničko-križevačka županija, Međimurska županija, Hrvatska udruga poslodavaca – regionalni ured Varaždin, Sindikat obuće, kože, gume Hrvatske, Tekstilno-tehnološki fakultet i Sveučilište Sjever.

Svrha projekta „Zajedno ka održivom socijalnom dijalogu – ZAKOS“ je doprinijeti kvaliteti i kontinuitetu socijalnog dijaloga u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kroz osnaživanje stručnih te administrativnih kapaciteta dionika socijalnog dijaloga.

Varaždinska županija sudjeluje i kao partner na projektu pod imenom „Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije“. Potonji projekt provodi se u partnerstvu zajedno s Međimurskom županijom i Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske te Bjelovarsko-bilogorskom županijom kao vodećem partneru. Za ovaj projekt dodijeljena su bespovratna sredstva u iznosu od 962.987,25 kuna, također financirana u 100% iznosu.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava dodijelilo je ukupno 16.996.070,58 kuna za ukupno 15 projekata u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.Jačanje socijalnog dijaloga – faza III.“ Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava potpisani su i dodijeljeni u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava proteklog četvrtka, 29. ožujka 2018. godine.