Projektom "Zaželi" iz evidencije HZZ-a zaposleno više od 2.500 osoba

| 2.7.2016. u 17:01h | Objavljeno u Aktualno

Projekt pod nazivom “Zaželi” u okviru Provedbe programa javnih radova za aktivaciju žena u lokalnoj zajednici koji je usmjeren na promicanje zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada predstavljen je na okruglom stolu u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje RU Varaždin.

- Radi se o programu zapošljavanja nezaposlenih žena iz evidencije zavoda, koje rade na poslovima pomoći starijim i nemoćnim osobama u njihovim domaćinstvima te se kroz ovaj program na razini Hrvatske zaposlilo preko dvije i pol tisuće osoba - istaknula je Branka Šaško, rukovoditeljica Odsjeka APZ-a dodavši da je na području Varaždinske županije, zaposleno 60-ak žena, koje već rade šest mjeseci  i primaju minimalnu bruto plaću.

Jasenka Hutinski, v.d. predstojnica Regionalnog ureda Varaždin istaknula je da žene na tržištu rada Varaždinske županije prilično uspješno mogu doći do posla, međutim problem je uvijek kod žena starije životne dobi, žena sa nižom obrazovnom razinom i sa zdravstvenim poteškoćama, a također i kod žena iz ruralnih područja koje bi trebale relativno daleko putovati do mjesta rada.

Javni rad kojeg smo mi na ovaj način organizirali odlična je prilika da se žene koje su udaljene od mjesta gdje su veće industrije i gdje bi bile veće mogućnosti njihova zapošljavanja, ipak zaposle u svojoj sredini. Naravno za plaću i za sva ostala prava iz radnog odnosa. Uz to pomažu svojim mještanima i na taj način rješavaju njihovu socijalizaciju - objasnila je Hutinski.

Jasna Jež jedna od zaposlenica, odnosno domaćica koja je dobila zaposlenje kroz ovaj projekt prihvatila je ovakav način rada budući da je bila neko vrijeme na burzi te je tijekom života radila razne poslove.

Moj je posao pomoći potrebitim osobama koje posjećujem u oblaćenju, kuhanju, pranju ili spremanju. Konkretno brinem o pet osoba, a te osobe imaju različita oštećenja - veli Jasna Jež dodavši da je najvažnije prilagoditi se ljudima, a njoj to ne predstavlja problem jer je i inače aktivna u svojoj zajednici po pitanju volontiranja.

Galerija slika