Projekt ROADPOL od 16. do 22. rujna: U Europi svakodnevno na cestama smrtno strada 70 osoba Foto: unsplash/ilustracija

Projekt ROADPOL od 16. do 22. rujna: U Europi svakodnevno na cestama smrtno strada 70 osoba

Varaždinske vijesti | 15.9.2022. u 19:50h | Objavljeno u Aktualno

Cilj projekta je smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometu raznim preventivno-represivnim aktivnostima koje će se provoditi diljem Europe

Od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske mreže prometne policije ROADPOL održavaju se Dani sigurnosti u prometu, pod geslom „Ostani živ i spasi živote“.

O projektu

Svakoga dana na europskim cestama u prosjeku smrtno strada 70 osoba. Stoga je i cilj samoga projekta „Dani sigurnosti u prometu“ preventivno-represivnim aktivnostima smanjiti broj smrtno stradalih osoba u prometu na razini Europe.

Projekt se održava u suradnji s Europskom komisijom te se uvijek odvija istovremeno s Europskim tjednom mobilnosti.

Glavni događaj je Dan bez poginulih u prometu, koji se obilježava 21. rujna. Taj dan će se u svim policijskim upravama na području Republike Hrvatske pojačati preventivno-represivne aktivnosti policije s ciljem suzbijanja najtežih prometnih prekršaja, uz korištenje maksimalnog broja raspoloživih policijskih službenika i potrebne tehnike. Cilj je smanjiti broj poginulih u prometu na nulu, barem na jedan dan - dan u kojem nitko neće poginuti na europskim cestama.

Povodom Dana bez poginulih u prometu Policijska uprava međimurska u suradnji s Gradom Čakovcem, kao partnerom u projektu „Ne želim biti žrtva u prometu“, izradila je privjesak s antistres lopticom. U srijedu, 21. rujna prilikom provođenja aktivnosti iz spomenute akcije policijski službenici dijelit će antistres loptice svim sudionicima u cestovnom prometu.

l_blue_RSD_r_date_slogan.jpg

Dani sigurnosti i ROADPOL-ova operativna akcija

Uz nepropisnu brzinu kretanja, distrakcije vozača jedan su od najčešćih uzroka sudara. 2021. godine u Republici Hrvatskoj policijski službenici nadzorom su utvrdili čak 77.833 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 46.251 prekršaj korištenja mobitela za vrijeme vožnje. Stoga će se paralelno s Danima sigurnosti u prometu odvijati i ROADPOL-ova operativna akcija na distrakciju, u sklopu koje će policijski službenici svih policijskih uprava pojačano nadzirati uporabu sigurnosnog pojasa u vožnji te korištenje mobitela i drugih uređaja.

 - Informacije o svim aktivnostima koje će se provoditi u policijskim upravama u okviru Dana sigurnosti u prometu možete pronaći na interaktivnoj karti na službenoj stranici ROADPOL Safety Days.

Potpišite prisegu o poželjnom ponašanju svih sudionika u cestovnom prometu, proširite vijest i postanite dio konstruktivnog dijaloga na društvenim mrežama uz hashtag #ROADPOLSafetyDays

Uz vašu pomoć neka svaki dan bude Dan bez poginulih u prometu, poručuju iz PU međimurske.