Projekt CityWalk: Varaždinu i partnerima europska nagrada za urbanu mobilnost Foto: Grad Varaždin

Projekt CityWalk: Varaždinu i partnerima europska nagrada za urbanu mobilnost

Varaždinske vijesti | 10.10.2019. u 14:05h | Objavljeno u Aktualno

Europski projekt CityWalk, u kojem je Grad Varaždin sudjelovao kao predstavnik Hrvatske, dobitnik je značajne europske nagrade za inovativne, regionalne projekte REGIOSTARS 2019.

Na konferenciji Tjedan europskih gradova i regija koja se održava u Bruxellesu, Europska komisija je u srijedu dodijelila nagrade najboljim inovativnim projektima. Zahvaljujući glasovima publike, odnosno građana Europske unije, nagradu (REGIOSTARS 2019 - Public Choice Award ) je dobio i projekt CityWalk u kojem je partner bio Grad Varaždin kao predstavnik Hrvatske.

Riječ je o projektu financiranom iz europskog Interreg Danube Transnational programa koji je okupio predstavnike devet zemalja, odnosno gradova partnera koji su u svojim zajednicama promovirali hodanje i urbanu mobilnost. Na dodjeli nagrada u Bruxellesu voditelj projekta, Mađar Bela Kezy, pojasnio je kako je CityWalk za lokalne zajednice pripremio posebne alate za promociju hodanja. Tako su gradovi u centrima označavali pješačke udaljenosti i navodili koliko je odabirom pješačenja moguće utjecati na smanjenje CO2, zatvarali su ceste, posebno označavali posebno opasne dijelove za pješake. Projekt je na razini devet zemalja stajao 2,38 milijuna eura.

- Zahvaljujući projektu, u Varaždinu su pješački prijelazi označeni LED signalizacijom, obilježene su pješačke rute, postavljena je oprema za bicikle, a izrađeni su i dva temeljna dokumenta za daljnji razvoj urbane mobilnosti u gradu Varaždinu - Analiza postojećeg stanja urbane mobilnosti na području grada Varaždina, te Plan urbane mobilnosti grada Varaždina - priopćili su iz Grada.

U Bruxellesu je najavljeno da će projekt biti nastavljen.

- Bitna činjenica za grad Varaždin je da su se u provedbu projekta uključile sve dobne skupine građana Varaždina (u približnom broju od 4000 osoba) i to putem različitih aktivnosti – školska natjecanja (s gotovo 1200 djece, roditelja i školskog osoblja) na temu urbane mobilnosti; sudjelovanje projekta u sklopu manifestacije 'Dan bez automobila' (u suradnji s udrugom Varaždinski biciklisti i Turističkom zajednicom grada Varaždina); radionice za sve dionike koji su na bilo koji način uključeni u sferu urbane mobilnosti (kod izrade Plana urbane mobilnosti grada Varaždina) - navode iz Grada.

Nabrojili su i aktivnosti te rezultate koji su u sklopu projketa odrađeni na lokalnom nivou u Varaždinu:

- postavljanje LED signalizacije kod pješačkih prijelaza u ulici Stanka Vraza s naglaskom na smanjivanje negativnih utjecaja na pješačko-biciklističku populaciju (ulica Stanka Vraza u centru Varaždina označena je kao 'crna točka' u sklopu Analize postojećeg stanja urbane mobilnosti na području Grada Varaždina vezano za pješačenje i pješačko-biciklistički promet)

- obilježavanje pješačke rute WalkCity (u suradnji s Turističkom zajednicom grada Varaždina) – putokazi u pojedinim dijelovima gradske jezgre (7 lokacija), kao i na rubnim dijelovima iste (2 lokacije), istaknuli su tematsku povijesno-kulturnu-pješačku rutu vezano za građane, te turiste grada Varaždina

- postavljanje opreme za parkiranje bicikala (povećanje biciklističkih oaza u centru grada, te sprečavanje parkiranja motornih vozila na mjestima za pješake – stalci za bicikle u ulici Petra Preradovića, Ognjena Price i Ivana Kukuljevića)

- izrađena dva temeljna dokumenta za daljnji razvoj urbane mobilnosti u gradu Varaždinu - Analiza postojećeg stanja urbane mobilnosti na području grada Varaždina, te Plan urbane mobilnosti grada Varaždina s uključenim planom pješačenja za kvart Banfica

- On-line alat za mjerenje pješačenja: mobilna aplikacija „Walk'n'Smile“ - aplikacija pokrenuta na Android i iOS mobilnim sustavima, izgrađena putem on-line alata koji omogućuje procjenu pješačenja pomoću pametnih telefona. (dva operativna sustava zahtijevaju zasebne aplikacije). Aplikacija ima za cilj pružiti informacije o šetnji i nudi mogućnost izračuna trenutne razine šetnje u partnerskim gradovima (Ptuj, Szeged, Kamnik, Nyíregyháza, Žilina, Varaždin, Oradea, Varna, Pilsen, Valjevo, Beograd i Stříbro).