Proizvođačima iz Varaždinske županije nagrade na 7. Izložbi bučinog ulja SZ Hrvatske Foto: Varaždinska županija

Proizvođačima iz Varaždinske županije nagrade na 7. Izložbi bučinog ulja SZ Hrvatske

Varaždinske vijesti | 17.10.2017. u 18:46h | Objavljeno u Aktualno

Na natjecanje ovogodišnje, 7. Izložbe bučinih ulja Sjeverozapadne Hrvatske, održanom u subotu 14. listopada u Ivanić Gradu, prijavilo se 24 proizvođača ulja. Predani uzorci ocjenjivali su se u dvije kategorije: hladno prešana bučina ulja i nerafinirana bučina ulja proizvedena prema tradicionalnom postupku. Od ukupno 28 uzoraka, osam ih je stiglo iz Zagrebačke, 13 iz Krapinsko-zagorske županije te sedam iz Varaždinske županije. U usporedbi s brojem prijavljenih prethodnih godina, ovakav rezultat ide u prilog dobrom uspjehu i kontinuitetu manifestacije.

- Veseli me što se nastavlja s daljnjim aktivnostima na promociji i valorizaciji bučinog ulja. Izložba je u svakom slučaju upravo mjesto takvih događanja. Čestitam svim nagrađenima, ali isto tako i onima koji možda i ne osvajaju prva tri mjesta, ali su pozadinski igrači koji podržavaju ovakve projekte. Jedino kao kolektiv možemo i moramo svi skupa raditi na prepoznatljivosti našeg kraja, u ovom primjeru kroz bučino ulje. Moramo biti svjesni da baštinimo izrazito dugu tradiciju i u proizvodnji i upotrebi bučinog ulja – rekao je u ime Varaždinske županije privremeni pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek.

- Iako je i sam broj pristiglih uzoraka iznenađujuće visok, još više veseli to što je kvaliteta na zadovoljavajuće dobroj razini. Tako je prosječna ocjena svih ispitivanih hladno prešanih ulja 25,47, dok je kod nerafiniranih nešto niža, te iznosi 24,29 od ukupno mogućih 30 bodova - rekao je Nenad Martinec iz Bioinstituta d.o.o. Čakovec.

Ispred Varaždinske županije u kategoriji nerafiniranih bučinih ulja proizvedena tradicionalnim postupkom (uz prženje), srebrnu medalju osvojio je OPG Stjepan Kolenko i OPG Ivica Pozder, dok su brončane medalje osvojili OPG Jurica Cafuk, OPG Županić Karmela, OPG Lastavec Mirko, Uslužna uljara PG Županić i OPG Petrović Andreja.

Ovakve manifestacije omogućuju da se proizvođači međusobno bolje upoznaju te da se prenesu različita iskustva u proizvodnji. Izložba je organizirana na inicijativu Upravnog odjela za poljoprivredu Zagrebačke županije te uz podršku dviju susjednih županija, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije. Manifestacijom se želi doprinijeti popularizaciji i prezentaciji bučinog ulja te sustavno i trajno podizanje svijest kako proizvođača, tako i potrošača o važnosti zdrave prehrane te regionalne prepoznatljivosti.

Izlozba_bucinog_ulja.JPG

Izlozba_bucinog_ulja.JPG_1.JPG

Izlozba_bucinog_ulja_2.JPG