Proglašena prirodna nepogoda suše na području Međimurske županije

Varaždinske vijesti | 30.8.2022. u 11:24h | Objavljeno u Aktualno

Župan Međimurske županije Matija Posavec danas je proglasio prirodnu nepogodu za područje 3 grada i 21 općine zbog dugotrajnog djelovanja visokih temperatura i izostanka potrebnih oborina u razdoblju od druge polovice lipnja do druge polovice kolovoza ove godine.

Sušno razdoblje tijekom proteklih mjeseci uzrokovalo je velike materijalne štete na ratarskim i povrtlarskim kulturama te poljoprivredni proizvođači nisu u mogućnosti sami sanirati nastalu štetu.

Prema prvoj procjeni, šteta na području županije iznosi oko 150 000 000 kuna, a prirodna nepogoda proglašena je za područje gradova Čakovec, Prelog i Mursko Središće te općina Belica, Domašinec, Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Goričan, Gornji Mihaljevec, Kotoriba, Mala Subotica, Nedelišće, Orehovica, Podturen, Pribislavec, Selnica, Strahoninec, Sveta Marija, Sveti Juraj na Bregu, Sveti Martin na Muri, Šenkovec, Štrigova i Vratišinec.

Župan poziva sve fizičke i pravne osobe koje su pretrpjele štetu da istu prijave nadležnom općinskom povjerenstvu te da prijavljuju samo štetu na imovini koja nije osigurana od suše.

Općinska i gradska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda zaprimat će prijave šteta od oštećenika, nakon čega su dužni konačnu procijenjenu štetu prijaviti županijskom povjerenstvu putem Registra štete u roku od 50 dana proglašenja prirodne nepogode.

Županijsko povjerenstvo će u zakonskom roku izraditi zbirno izvješće o šteti za područje županije.

Ovo je treća prirodna nepogoda koju je župan Posavec proglasio ove godine. Prva prirodna nepogoda proglašena je u travnju nakon nepogode pomora pčela, dok je druga prirodna nepogoda proglašena 2. lipnja zbog šteta nastalih uslijed tuče i to za  područje gradova Mursko Središće i Prelog te općina Sveta Marija, Mala Subotica i Orehovica.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci