Prof. Dumić: Što utječe na nedovoljan rast i zašto ga je važno pratiti? Foto: Ilustracija

Prof. Dumić: Što utječe na nedovoljan rast i zašto ga je važno pratiti?

| 19.10.2020. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Što se razvoja tiče, od najranije dobi djece prate se tjelesni, emotivni, socijalni, kognitivni i mentalni razvoj, odnosno procjenjuje se ostvaruje li dijete u određenoj dobi ono što je tada očekivano. Dok se za pojedine aspekte razvoja, već od najranije dobi, počelo obraćati više pažnje i skretati pozornost na nužne korake i ranu intervenciju koja bi mogla polučiti napredak kako bi se spriječile nepovratne posljedice na zdravlje djeteta, postoje i aspekti razvoja kod kojih se poveznica sa zdravljem ne radi tako često.

S ovim su jako dobro upoznati roditelji djece s rijetkim bolestima čije dijagnoze karakterizira smanjeni rast. Kako bi podigli svijest javnosti o važnosti obraćanja pažnje na sam rast djeteta, obilježava se Međunarodni dan svijesti o dječjem rastu. Prof. Miroslav Dumić, pedijatar endokrinolog i dijabetolog objašnjava zašto je rast tako važan, što utječe na nedovoljan rast i zašto ga je važno pratiti.

- Rast je kompleksan proces reguliran nasljednim faktorima (visina roditelja, mutacije gena odgovornih za sintezu hormona važnih za rast) i faktorima iz okoline (prehrana, ekonomski i psihosocijalni utjecaji). Važno je pratiti rast djece jer zaostatak u rastu može biti jedan od prvih simptoma nekih ne samo endokrinoloških bolesti (manjak hormona važnih za rast kao što su hormon rasta i hormoni štitnjače), već i niza sistemskih bolesti (bubrežnih, plućnih, srčanih, probavnog sustava) - kaže prof. Dumić.

Navodi da roditelji mogu prepoznati usporen rast usporedbom s vršnjacima, visinom braće i sestara, potrebom za mijenjanjem broja obuće i odjeće i mjerenjem visine u kućnim uvjetima. Općenito djeca visokih roditelja su viša nego djeca nižih roditelja, no postoje i iznimke. Treba imati na umu i radi li se uvijek o biološkim roditeljima.

- Najbolje je da dijete mjeri educirana osoba u ambulanti i to da na istom mjerilu u regularnim vremenskim razmacima (svakih 3 do 6 mjeseci), vodeći računa o tome da je dijete bez obuće i da se nije pogrbilo ili pak popelo na prste. Podatke o mjerenju visine (i težine) unosi se u postojeće krivulje za dječake i djevojčice (centilne krivulje) i na taj se način može pratiti brzina rasta i prirasta u težini kroz duže vremensko razdoblje. Postoje posebne krivulje za dojenčad i veću djecu i to prema spolu. Kada god se mjerenjem visine uoči pad u centilnoj krivulji, odnosno usporenje brzine rasta, valja konzultirati endokrinologa koji će procijeniti treba li započeti neke dijagnostičke postupke u cilju otkrivanja uzroka zaostatka u rastu. Izuzetno je važno na vrijeme uočiti zaostajanje u rastu jer će pravovremeno otkrivanja uzroka smanjenog rasta rezultirati i uvođenjem terapije koja je nerijetko vrlo uspješna - kaže prof. Dumić.

Zašto prof. Dumić navodi da je važno pratiti rast djece čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u