Prof. Dumić: Što utječe na nedovoljan rast i zašto ga je važno pratiti? Foto: Ilustracija

Prof. Dumić: Što utječe na nedovoljan rast i zašto ga je važno pratiti?

| 19.10.2020. u 15:00h | Objavljeno u Aktualno

Što se razvoja tiče, od najranije dobi djece prate se tjelesni, emotivni, socijalni, kognitivni i mentalni razvoj, odnosno procjenjuje se ostvaruje li dijete u određenoj dobi ono što je tada očekivano. Dok se za pojedine aspekte razvoja, već od najranije dobi, počelo obraćati više pažnje i skretati pozornost na nužne korake i ranu intervenciju koja bi mogla polučiti napredak kako bi se spriječile nepovratne posljedice na zdravlje djeteta, postoje i aspekti razvoja kod kojih se poveznica sa zdravljem ne radi tako često.

S ovim su jako dobro upoznati roditelji djece s rijetkim bolestima čije dijagnoze karakterizira smanjeni rast. Kako bi podigli svijest javnosti o važnosti obraćanja pažnje na sam rast djeteta, obilježava se Međunarodni dan svijesti o dječjem rastu. Prof. Miroslav Dumić, pedijatar endokrinolog i dijabetolog objašnjava zašto je rast tako važan, što utječe na nedovoljan rast i zašto ga je važno pratiti.

- Rast je kompleksan proces reguliran nasljednim faktorima (visina roditelja, mutacije gena odgovornih za sintezu hormona važnih za rast) i faktorima iz okoline (prehrana, ekonomski i psihosocijalni utjecaji). Važno je pratiti rast djece jer zaostatak u rastu može biti jedan od prvih simptoma nekih ne samo endokrinoloških bolesti (manjak hormona važnih za rast kao što su hormon rasta i hormoni štitnjače), već i niza sistemskih bolesti (bubrežnih, plućnih, srčanih, probavnog sustava) - kaže prof. Dumić.

Navodi da roditelji mogu prepoznati usporen rast usporedbom s vršnjacima, visinom braće i sestara, potrebom za mijenjanjem broja obuće i odjeće i mjerenjem visine u kućnim uvjetima. Općenito djeca visokih roditelja su viša nego djeca nižih roditelja, no postoje i iznimke. Treba imati na umu i radi li se uvijek o biološkim roditeljima.

- Najbolje je da dijete mjeri educirana osoba u ambulanti i to da na istom mjerilu u regularnim vremenskim razmacima (svakih 3 do 6 mjeseci), vodeći računa o tome da je dijete bez obuće i da se nije pogrbilo ili pak popelo na prste. Podatke o mjerenju visine (i težine) unosi se u postojeće krivulje za dječake i djevojčice (centilne krivulje) i na taj se način može pratiti brzina rasta i prirasta u težini kroz duže vremensko razdoblje. Postoje posebne krivulje za dojenčad i veću djecu i to prema spolu. Kada god se mjerenjem visine uoči pad u centilnoj krivulji, odnosno usporenje brzine rasta, valja konzultirati endokrinologa koji će procijeniti treba li započeti neke dijagnostičke postupke u cilju otkrivanja uzroka zaostatka u rastu. Izuzetno je važno na vrijeme uočiti zaostajanje u rastu jer će pravovremeno otkrivanja uzroka smanjenog rasta rezultirati i uvođenjem terapije koja je nerijetko vrlo uspješna - kaže prof. Dumić.

Zašto prof. Dumić navodi da je važno pratiti rast djece čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci