Problemi u radu CEZIH-a

VV / KoHOM | 5.10.2024. u 19:15h | Objavljeno u Aktualno

Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske - CEZIH zadnjih mjeseci učestalo prekida s radom što pričinjava ogromne teškoće ponajprije pacijentima, a onda i zdravstvenom osoblju. 

Međutim, posljednja dva dana došlo je do još većih i potencijalno opasnih problema u radu sustava.  Članovi Koordinacija hrvatske obiteljske medicine, KoHOM-a, iz cijele Hrvatske prijavili su nove velike  ozbiljne teškoće u sustavu CEZIH. Događa tako da je CEZIH zamijenio osobne podatke pacijenata pa se  u kartonu jednog pacijenata otvara nalaz drugog pacijenta. Liječnici ne mogu više vidjeti popis svojih  pacijenata, pacijenti se vode kao da nemaju svog obiteljskog liječnika iako imaju, liječnicima se kao  pacijenti pojavljuju oni koji to nisu.  

Osim što je na taj način nemoguće raditi, KoHOM upozorava da je ovakva situacija potencijalna  opasnost za to da se dogodi greška u liječenju. Naime, već pola milijuna hrvatskih pacijenata nema  svog obiteljskog liječnika, odnosno liječnika koji ih poznaje, te je velika opasnost da se u ordinacijama  u kojima se izmijenjaju liječnici - dogodi pogreška. 

KoHOM apelira na zdravstvenu administraciju da žurno omogući i uspostavi siguran informacijski  sustav preko kojeg obiteljski liječnici mogu sigurno raditi svoj posao, a pacijenti, na vrijeme, dobiti  liječenje po pravilima struke.

Označeno u