Privremeno obustavljeni radovi na Aglomeraciji, Avar poručio: Moramo čistiti s*** bivše vlasti Foto: Krešimir Đurić

Privremeno obustavljeni radovi na Aglomeraciji, Avar poručio: Moramo čistiti s*** bivše vlasti

| 31.7.2018. u 15:04h | Objavljeno u Aktualno

Radovi na trasama A1 i A2 u sklopu projekta Aglomeracije privremeno su obustavljeni na 90 dana.

Konkretno, radi se o trasama koje obuhvaćaju područje grada Varaždina te općina Cestica, Vinica, Petrijanec i Sračinec. Radovi na trasama koje obuhvaćaju općine Vidovec i Maruševec (A3) te općine Beretinec, Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Trnovec Bartolovečki (A4) nastavljaju se svojim tijekom.

Razlog za privremenu obustavu radova na dvije trase je preporuka Hrvatskih voda, ali i razgovora s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, da se pričeka mišljenje nadležnih institucija – konkretno MUP-a i Državnog odvjetništva - je li došlo do sukoba interesa jer je Varkomova tvrtka kćer Aquatehnika s odabranim izvođačima radova na projektu Aglomeracije sklopila pisma namjere iako je u dokumentaciji za nadmetanje navedena kao gospodarski subjekt s kojim je Varkom, kao investitor, u sukobu interesa.

To, pojasnio je direktor Varkoma Željko Bunić na današnjoj pressici, može dovesti do obustave sredstava iz europskih fondova čime bi se u pitanje dovelo financiranje aktivnosti na projektu Aglomeracije.

rsz_dsc_1171.jpg

- Varkom je inače Hrvatske vode o potencijalnom sukobu interesa obavijestio sredinom veljače 2018. neposredno nakon uspostave nove uprave i u dogovoru s Gradom - podsjetio je Bunić, dok je zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar naveo da je bilo „visokopozicioniranih dužnosnika koji su ih savjetovali da ne rade ništa i ne prijavljuju“.

- Ovaj tijek događaja govori da smo napravili dobru i pravu odluku da se minimizira šteta, pogotovo za Varkom koji je ovdje glavni investitor - rekao je Avar pojasnivši da bi Varkom po završetku projekta, u slučaju da se pokaže da je bilo određenih prijevarnih radnji, morao platiti penalizaciju u 100-postotnom iznosu. Odnosno, 530 milijuna kuna s PDV-om kolika je ukupna vrijednost čitavog projekta. Zbog privremene obustave projekta na dvije trase također će biti određenih troškova, priznao je Bunić, no zasigurno ne u tolikom iznosu.

- Svi događaji koji se smatraju inkriminiranim dogodili su se u razdoblju od 5. siječnja do 26. travnja 2017., govorim o pismima namjere, a kada su na čelu Varkoma i Aquatehnike bili Vlado Vlašić i Darko Katančić. U nadzornim odborima tvrtki bili su pak članovi HNS-a i SDP-a, među njima moram spomenuti aktualnog vijećnika koji navodi da su prijašnjem vlasti nema ništa već pripada novom SDP-u - naveo je Bunić na kojeg se nadovezao Avar pročitavši okupljenim novinarima dopis bivšeg gradonačelnika Gorana Habuša iz ožujka prošle godine Hrvatskim vodama u kojem navodi da „su iste osobe u Varkomu radile i pripremale dokumentaciju za natječaj te zaprimale i pregledavale ponude, a u Aquatehnici pisale prijave na natječaj“.

- To su gluposti i neistine! Takvim je potezom Aquatehnici bilo onemogućeno bilo što, a ona je morala funkcionirati po komercijalnim pravilima, morala se javljati na natječaje jer više nije bilo direktnog davanja posla od nikoga, pa tako i Varkoma, što je dovelo do toga do čega je dovelo. Svi koji su nas kritizirali zbog teških poteza oko Aquatehnike mogu nas i dalje kritizirati no sada imamo dokaz da smo postupili ispravno i da smo morali povući radikalne poteze kako bismo zaštitili Varkom i projekt koji je ne samo od loklalnog već i od nacionalnog interesa - odvratio je Avar najavljujući podnošenje određenih pravnih poteza protiv bivše gradske vlasti na čelu s Habušem i njegovom pročelnicom Brankom Matavulj, ali i protiv bivše uprave Varkoma na čelu s Vlašićem.

- Ispričavam se na izrazu, ali moramo rješavati sranja koja nam je ostavila bivša vlast koja je donosila odluke koje nitko ne bi donosio - uzrujao se Avar, na što je Bunić dodao da je situacija u kojoj se trenutno našao Varkom nezavidna.

- Nakon uloženih više od 11 milijuna kuna za sanaciju Aquatehnike te ovih pisama namjere, činjenica je da ne raste potrošnja vode, ali i da cijena vode nije rasla od 2010. - ukazao je Bunić ne odgovorivši konkretno na pitanje znači li to ujedno povećanje cijene vode.

rsz_dsc_8393.jpg

- Zbog svega, idemo u restrukturiranje Varkoma. Situacija nije jednostavna i apeliramo na lojalnost zaposlenika. Pojavile su se priče o smanjenju plaća za 10 posto. To nije točno. Prijedlog je da se za sedam posto snizi koeficijent za plaće. Ono što slijedi u Varkomu je duboko restrukturiranje, to mora biti tvrtka koja nije uhljebnička, u kojoj nema zapošljavanja po svim razinama...U Varkomu, naime, postoje ljudi koji gotovo da ništa ne rade. Tvrtci slijedi restrukturiranje koje će se svesti na način da će sve nepotrebne aktivnosti koje se odvijaju u poslovnom procesu biti maknute - rekao je Bunić ne kazavši konkretno hoće li biti otkaza no dodavši da će najavljene mjere biti poduzete vrlo brzo.

Inače, osim što su privremeno obustavljeni radovi na trasama A1 i A2, do daljnjeg je proglašen „stand by“ i za projekte koje Varkom također financira vlastitim sredstvima poput aglomeracija Novi Marof, Ludbreg i Varaždinske Toplice.

- Redovno poslovanje i provođenje lokalnih infrastrukturnih projekata nisu ugroženi - poručili su Avar i Bunić.

Na novinarsko pitanje što će se dogoditi u najcrnjem scenariju, odnosno ako DORH ocijeni kako je ustinu bilo sukoba interesa, Avar je poručio da će sazvati – novu pressicu.

- Očekujemo da će DORH donijeti odluku je li bilo pogodovanja, odnosno sukoba interesa ili nije. Ako dođe do najgoreg scenarija, imat ćemo novu pressicu, Hrvatske vode kao provedbeno tijelo dva, a konzultirali smom se i s regionalnim ministarstvom. Razumijem ovaj potez da je bolje otkloniti sve sumnje jer bez ovih poteza slijedila bi nam penalizacija od 100 posto i opstojnost Varkoma bi došla u pitanje - zaključio je Avar.

rsz_20180731_134244.jpg

rsz_20180731_134249.jpg

Označeno u