Pripuzu prodali postrojenje za MBO s “podebljanim” karakteristikama!?

| 26.11.2018. u 14:26h | Objavljeno u Aktualno

- U MBO postrojenju može se obraditi balirani otpad u Brezju, poručuju to iz Uprave C.I.O.S. Grupe, čija je članica i tvrtka C.I.O.S. MBO s postrojenjem u Brezju, osvrćući se na navode kako su u spomenuti pogona potrebna dodatna ulaganja radi uklanjanja uočenih nedostataka. To je ustvrdio, kao što smo pisali, županijski vijećnik Živog zida Marijan Dominko, pozivajući se na vještačenja koje je izradio Geotehnički fakultet, a u kojem se spominje kako u MBO postrojenje treba uložiti još oko osam milijuna eura.

U Upravi C.I.O.S. Grupe naglašavaju da se balirani otpad može obraditi, neovisno o nalazu vještaka, što je objašnjeno i u Planu zbrinjavanja, koji su sami izradili još prije tri godine.

- Još jednom potvrđujemo da se u MBO postrojenju može obraditi i balirani otpad iz Brezja. Za izradu detaljnog plana načina i uvjeta mehaničko-biološke obrade te utvrđivanje količine i kvalitete frakcija nastalih obradom potrebno je prethodno analizirati otpad. Tako smo, podsjećamo, već postupili i 2015. godine, kada smo na zahtjev Grada Varaždina, a za potrebe sufinanciranja zbrinjavanja baliranog komunalnog otpada na lokaciji Brezje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, izradili u suradnji s domaćim i inozemnim stručnjacima Plan zbrinjavanja, u kojem su detaljno bili razrađeni postupci, lokacije i terminski plan aktivnosti - podsjećaju u Upravi društva.

Nedvojbeno je, kažu, da postrojenje C.I.O.S. MBO d.o.o. ima svu funkcionalnost i potvrđen kapacitet obrade otpada.

- To su potvrdili, osim hrvatskih, i neovisni inozemni stručnjaci, primjerice, s međunarodno priznate Katedre za tehnologiju oporabe otpada i gospodarenje otpadom Odsjeka za tehnologiju okoliša i energetsko procesno inženjerstvo Montanuiversitaeta Leoben iz Austrije - ukazuju.

Osim što je potpuno funkcionalno, dodaju u C.I.O.S.-u, MBO postrojenje u Varaždinu ima i sve potrebne dozvole, a mjerenja emisija u okoliš već godinama su daleko unutar definiranih graničnih vrijednosti.

- Kapacitet obrade otpada potvrđen je i naveden u dozvoli za gospodarenje otpadom i iznosi 95.000 tona godišnje, s tehničkim mogućim kapacitetom same mehaničke obrade do 140.000 tona godišnje. Riječ je o nezaobilaznoj sastavnici sustava gospodarenja otpadom u Hrvatskoj jer predstavlja više od trećine ukupnih hrvatskih kapaciteta za obradu miješanog komunalnog otpada, a ujedno je riječ o jedinom MBO postrojenju u privatnom vlasništvu - ukazuju.

Objašnjavaju i kako je došlo do vještačenja, odnosno na što se ono zapravo odnosi nalaz vještaka koji je zazvao dvojbe oko funkcionalnosti kod nekih, kao što je vijećnik Dominko.

- U sklopu parničnog postupka za nadoknadom štete, koji je još u tijeku, Trgovački sud u Varaždinu odlučio je provesti vještačenje, koje je povjerio Geotehničkom fakultetu u Varaždinu. To se vještačenje odnosi na točno određene karakteristike koje je prodavatelj, raniji vlasnik MBO postrojenja, ugovorno jamčio kupcu u postupku prodaje. Dakle, nije riječ o nikakvoj ocjeni funkcionalnosti niti o vještačenju funkcionalnosti postrojenja, koja je bila neupitna i u vrijeme kupoprodaje, a neupitna je i danas, već je zadatak vještaka dati svoj sud isključivo za ulaganja koja su potrebna da bi postrojenje imalo upravo takve karakteristike i tehnologije obrade koje je prodavatelj jamčio kupcu postrojenja u trenutku prodaje - ističu u Upravi, napominjući da se zalažu za mirno rješenje, što potkrepljuju i time da su u tijeku pregovori s bivšim vlasnikom MBO postrojenja.

                         Više čitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti