Priprema se velika epidemiološka akcija na sjeveru: brzi testovi na koronavirus jer se kriju kontakti Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Priprema se velika epidemiološka akcija na sjeveru: brzi testovi na koronavirus jer se kriju kontakti

VV | 17.11.2020. u 08:39h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Na sjeveru Hrvatske planira se provođenje većeg broja brzih antigenskih testova na koronavirus. Objavila je to jučer pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš, piše Jutarnji list.

- To ne bi sličilo načinu na koji je to provela Slovačka. To nisu masovna, nego ciljana testiranja - najavila je Bubaš.

Objasnila je kako se o uvođenju brzih antigenskih testova razmišlja u županijama u kojima je visoka incidencija na zarazu, a kao županije u kojima bi se provodila blic-testiranja spominju se Međimurska i Varaždinska županija gdje je trenutno najteža situacija s koronaviursom.

- Ne bi se išlo na testiranje svih građana, nego bi se išlo na pojedinačna žarišta. Testiranja bi se provodila u bolnicama, covid-ambulantama i primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Među te ciljane skupine ulazili bi domovi za starije i nemoćne te škole, ali i radni kolektivi - piše Jutarnji.

Da bi se u Varaždinskoj županiji mogli provoditi brzi testovi potvrdio je i varaždinski župan Radimir Čačić prilikom posjete ministra Vilija Beroša varaždinskoj bolnici.

- U Varaždinskoj župaiji dosad je napravljeno 35.000 PCR testova i ovim tempom do kraja godine bit će testiran svaki treći stanovnik županije. Tu će znatno pomoći i uključivanje brzih testova. Oni su naručeni, 15.000 u Zavodu za javno zdravstvo, bolnica je posebno naručila dodatne testove i oni se sada validiraju. Očekujem da s prvim mjesecom možemo doći do testiranje polovice punoljetnog stanovništva - rekao je Čačić.
I ministar Beroš se složio da s epidemiološkog aspekta, masovna testiranja zasigurno daju određene informacije, ali ne nude odgovore na sva pitanja.

- Usuglasili smo se da će nam dolaskom brzih antigenskih tesotva svima život biti lakši jer ćemo ubrzati proces testiranja i povećati broj novotestiranih - rekao je Beroš u subotu u Varaždinu.