Priprema se obnova vanjske stolarije dvorca Šaulovec, projekt od 1,5 milijuna kuna Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Priprema se obnova vanjske stolarije dvorca Šaulovec, projekt od 1,5 milijuna kuna

IHR/Varaždinske vijesti | 14.5.2022. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

Dvorac Šaulovec, koji će postati sjedište Europskog centra za darovite, uskoro bi mogao dobiti novu vanjsku stolariju.

Planirana vrijednost ovog projekta, na bazi projektiranih cijena, iznosi 1,5 milijuna kuna. Financijska sredstva za spomenute radove planiraju se osigurati iz županijskog proračuna, no suglasnost za to još trebaju dati i županijski vijećnici na sjednici Županijske skupštine, koja će se održati u srijedu, 18. svibnja.

Podsjećamo, nakon smrti zagorskog tajkuna Ivana Hudoletnjaka, vlasnik ovog atraktivnog dvorca u Općini Beretinec od 2020. godine je Varaždinska županija. Što će biti s dvorcem novi je vlasnik utvrdio odmah po preuzimanju, pa je tako već krajem te iste godine Županija krenula s pripremom sveobuhvatne tehničke dokumentacije potrebne za cjelovitu obnovu građevine i njezino dovođenje u funkciju, jer sama je zgrada bila u lošem stanju.

Tako je obnovljena sanacija krovišta čime se spriječilo daljnje propadanje, a kako bi se zgrada dvorca zaštitila i spriječilo njezino daljnje propadanje, nužna je i obnova stolarije.

- Sljedeći nužni korak zaštite zgrade je obnova stolarije koja je očuvana, uglavnom u izvornom stanju, restauratorskom metodom sa zamjenom dijelova koji su u potpunosti dotrajali - navodi se u Odluci o prihvaćanju projekta obnove vanjske stolarije dvorca Šaulovec, koja će se u srijedu naći pred županijskim vijećnicima.