Priprema se nastavak izgradnje varaždinske obilaznice od Hrašćice prema Nedelišću Foto: HDZ Varaždinske županije

Priprema se nastavak izgradnje varaždinske obilaznice od Hrašćice prema Nedelišću

Varaždinske vijesti | 29.4.2020. u 15:04h | Objavljeno u Aktualno

- Na području Varaždinske županije te na sjeveru Hrvatske, ne staje se s pripremama velikih projekata u cestovnoj infrastrukturi. Potvrda toga je izrada idejnog projekta nastavka izgradnje obilaznice grada Varaždina koja bi, nakon što se izgradi, trebala rasteretiti promet koji s istočne strane, preko postojeće Podravske magistrale, prolazi kroz Varaždin, ali bi trebala dodatno povezati i olakšati promet između Varaždina i Čakovca - priopćili su iz županijskog HDZ-a.

Upravo je izrada idejnog projekta te obilaznice bila tema radnog sastanka saborskih zastupnika Anđelka Stričaka i Josipa Križanića s rukovoditeljem Poslovne jedinice Varaždin, Hrvatskih cesta, Davorom Bobičancem.

- Iako je epidemija uzrokovana koronavirusom na neko vrijeme zaustavila pojedine gospodarske aktivnosti, kad govorimo o izgradnji cestovne infrastrukture to je vrijeme iskorišteno za pripremu velikih projekata na području Varaždinske županije, ali i sjevera Hrvatske. Do mandata aktualne Vlade premijera Andreja Plenkovića, na području Varaždinske županije nije bilo ni urudžbenog broja za ni jednu takvu investiciju, a kamoli idejnog rješenja ili gotovog projekta. Sada se projektira brza cesta Varaždin - Ivanec - Lepoglava, lokacijska dozvola je ishođena i ide se prema građevinskoj dozvoli te rješavanju imovinsko pravnih odnosa - izjavio je Stričak.

- Uz nju, priprema se i nastavak izgradnje varaždinske obilaznice. Najprije, njen nastavak od Hrašćice prema Nedelišću treba predvidjeti prostorno-planskom dokumentacijom, potom izraditi potrebne studije i prići projektiranju. Na tu temu održano je i nekoliko sastanaka s ministrom Olegom Butkovićem i direktorom HC-a Josipom Škorićem, a u sve to su uključeni župan Radimir Čačić i predsjednik Županijske skupštine Alen Runac, kako bi što prije riješili prostorno-plansku dokumentaciju. Također, bitno je napomenuti da će tijekom javne rasprave sa svime biti upoznata i javnost. Na taj način doprinosimo transparentnosti cijelog projekta - dodao je Stričak.

Bobičanec je Stričaka i Križanića upoznao s idejnim projektom kojim se predviđa nastavak obilaznice od Hrašćice, preko kanala, potom rijeke Drave pa desno do G. Kuršanca i spoja na istočnu obilaznicu Nedelišća.

Saborski zastupnik Josip Križanić naglasio je kako su dosad državne ceste uglavnom prolazile kroz naseljena mjesta i povezivale naselja s gradovima. Tek u novije vrijeme zbog velikog povećanja cestovnog prometa, kako putničkog, tako i teretnog, počele su se graditi obilaznice oko gradova, ali i izvan naselja.

- Ova obilaznica će zasigurno doprinijeti razvoju gospodarstva Varaždinske županije i grada Varaždina te četiri velike okolne poduzetničke zone - Varaždin, Kneginec, Jalžabet i Trnovec, u koje dnevno dolazi i odlazi tisuće kamiona, ali i radnika na posao. Nadalje, ova će obilaznica, osim povezivanja s Međimurjem, zasigurno tražiti i novo rješenje prema Sloveniji, kako bi se rasteretio promet prema Dubravi Križovljanskoj i Murskom Središću, ali i gužve u naseljima na navedenim državnim cestama - zaključio je Križanić.

sastanak_varazdinska_obilaznica_2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci