Pripadnicima romske manjine kad završe srednju školu država daje jednokratnu pomoć od 1.500 do 3.000 kuna

VV | 17.6.2022. u 08:17h | Objavljeno u Aktualno

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o isplati jednokratne novčane pomoći učenicima romske nacionalne manjine koji su završili srednju školu, prenosi portal srednja.hr. Cilj novčane pomoći je osiguravanje socijalne integracije te poticanje daljnjeg školovanja učenika pripadnika romske nacionalne manjine.

Učenici koji su završili trogodišnji srednjoškolski program dobit će 1.500 kuna, a učenici koji su završili četverogodišnje ili petogodišnje programe 3.000 kuna. Zahtjev za isplatu jednokratne pomoći podnosi školska ustanova koju je učenik pohađao, a sredstva se isplaćuju na račun učenika. Za novčanu pomoć za učenike romske nacionalne manjine odvojeno je ukupno 300.000,00 kuna.

Osim obrasca zahtjeva za isplatu jednokratne novčane pomoći škola treba dostaviti dokaz o pripadnosti romskoj nacionalnoj manjini, presliku svjedodžbe (za strukovne razrede svjedodžba o položenom završnom radu, a za gimnazije svjedodžba o položenoj državnoj maturi u 2022. godini) i presliku vlastitog žiro računa u banci. Račun mora glasiti na učenika, a ne na roditelja ili skrbnika.