INSPEKCIJSKI NADZORI Najviše kršenja mjera zbog koronavirusa - na svadbama!

| 27.7.2020. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Vezano uz Odluku SCZ RH o nadzoru okupljanja zbog sprečavanja širenja virusa COVID-19, Služba inspekcijskih poslova Varaždin varaždinskog Područnog ureda civilne zaštite je tijekom proteklog tjedna, odnosno od 13. do 23. srpnja zaprimila prijave za 37 okupljanja s više od 100 osoba. Od tog broja za ovaj vikend bilo je prijavljeno 10 okupljanja, a nadzore je obavljalo pet inspektora Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, a u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave varaždinske.

Ivan Kutnjak, voditelj Službe inspekcijskih poslova Područnog ureda civilne zaštite Varaždin, navodi da je prilikom i nakon donošenja Odluke o nadzoru takvih okupljanja bilo određenih rezervi kako će se nadzor odraziti na pripremu i tijek događanja s obzirom na to da se narušava privatnost prilikom održavanja sprovoda i svadbi, a i drugih događaja koji su prije svega privatna okupljanja ljudi.

- Poznato je da samo okupljanje organizator okupljanja treba prijaviti centru 112 ili policiji i to 48 sati prije samog održavanja manifestacije, nakon čega se u Službi inspekcijskih poslova, Područnog ureda civilne zaštite Varaždin i Policijskoj upravi varaždinskoj formiraju timovi za provođenje nadzora koji nadzoru pristupaju planski sukladno uputama Stožera civilne zaštite RH – kaže Kutnjak.

Dodaje kako je intencija da inspektor samu manifestaciju ne remeti u pogledu priprema i tijeka manifestacije. Inspektori izlaze na teren prije samog početka okupljanja, utvrđuju stanje, detektiraju eventualne nedostatke, daju upute organizatoru za otklanjanje eventualno utvrđenih nedostataka u određenom roku te kontrolnim nadzorom u proteku roka u tijeku događanja utvrđuju činjenično stanje.

- Dakle, sve aktivnosti inspekcije usmjerene su prema organizatoru koji mora osigurati nesmetan tijek događanja sukladno uputama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tako da inspekcija u provođenju nadzora gotovo nema doticaja na primjer s mladencima u vrijeme svadbe – kaže sugovornik, dodajući da bez obzira na predviđanja evidentno je da organizatori prihvaćaju obveze iz preporuka i prilagođavaju uvjete provođenju događaja tako da su eventualne nejasnoće odnosno nesuglasice na terenu svedene na minimum.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...