Prijem za hrabre policajce koji su spasili dječaka iz kanala HE Varaždin: "Vi ste naš ponos" Foto: PU varaždinska

Prijem za hrabre policajce koji su spasili dječaka iz kanala HE Varaždin: "Vi ste naš ponos"

VV / PU varaždinska | 4.5.2022. u 10:40h | Objavljeno u Aktualno

Načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić sa svojim je zamjenikom Daliborom Božićem primio policajce koji su u 20. travnja spasili 13-godišnjeg dječaka od utapanja u kanalu HE Varaždin kod Svibovca Podravskog. Prijemu je prisustvovao i Vladimir Cecelja, pomoćnik načelnika Policijske postaje Varaždin.

>> Kod derivacijskog kanala HE Varaždin kod Svibovca Podravskog policajci spasili dijete od utapanja

Podsjetimo, policajci Policijske postaje Varaždin Dejan Kučko i Neven Sambolec tog su dana u sklopu redovne ophodnje prvi stigli na mjesto događaja, po dojavi 14-godišnje djevojčice da je njen prijatelj pao u hladnu Dravu te da ga ne mogu izvući iz vode.

- Cijelim putem nam je nešto govorilo da se požurimo. Tada je došla dojava i najbrže moguće uputili smo se prema kanalu. Nismo bili sigurni gdje se djeca nalaze, ali poznajemo dobro teren pa smo ih brzo uspjeli locirati. Na nasipu derivacijskog kanala bile su tri djevojčice i mahale su nam. Kad smo došli do vrh nasipa, ugledali smo dječaka u vodi - rekao je Neven Sambolec.

pu_varazdinska_Dejan_Kucko_i_Neven_Sambolec_01052022_1.jpg

Kako su pojasnili, prvi je do dječaka došao Dejan Kučko, dok im je Sambolec prilazio sa strane jer se radi o vrlo skliskom dijelu nasipa na kojem je protok jak kad je otvorena brana. Naime, postojala je opasnost da policajci padnu na dječaka pa su poduzeli mjere da se to ne dogodi. Zbog toga je Sambolec odabrao prilaz s druge strane da pokuša pomoći kolegi ako padne u vodu.

Kako je istaknuo policajac Kučko, još s nasipa su ugledali strašan prizor dječaka koji je bio potpuno u vodi te mu se vidjela samo glava. Jednom se rukom držao za špagu koja je virila iz betona.

- Nitko ne zna odakle se stvorila ta špaga jer je na drugim mjestima na kanalu nema, niti smo je kasnijom potragom uspjeli naći. Vidjelo se da je dječak u šoku. Također se vidjelo da voda teče jako velikom brzinom prema hidroelektrani te da su u pitanju sekunde kad će ga struja povući - rekao je Kučko.

pu_varazdinska_Dejan_Kucko_i_Neven_Sambolec_01052022_3.jpg

- Odmah sam se spustio do vode, valjda pod utjecajem adrenalina, jednom nogom sam stao u vodu i ni sam ne znam kako sam dječaka uspio uhvatiti za ruku kojom se držao za špagu te ga prebaciti na svoje tijelo. Morao sam paziti gdje stajem jer je dio asfalta uz vodu sklizak poput stakla. Kad sam izvukao dječaka zajedno smo se popeli na nasip, ja sam ga zapravo gurao ispred sebe. Odnijeli smo ga do našeg službenog vozila gdje smo ga pokrili svojom odjećom da ga ugrijemo do dolaska medicinske ekipe jer je bio pothlađen - dodao je.

Načelnik Benčić pohvalio je hrabre policajce i zahvalio im što je zahvaljujući njihovom junaštvu, brzoj i nesebičnoj reakciji, spašen jedan, a možda i više mladih života. Naime, djevojčice koje su dojavile policiji da je dječak pao u vodu, prethodno su ga i same pokušavale izvući iz vode i tek kad su vidjele da ne mogu same, pozvale su policiju.

- Vi ste ponos naše Policijske uprave i ovom vam prilikom želim zahvaliti u ime svakog našeg kolege. Ovim ste junačkim djelom dokazali da policijski posao nije samo posao, već i poziv i da ga vi obavljate hrabro i časno. Spasiti nečiji život – nema većeg djela od toga - rekao je Benčić.

pu_varazdinska_Dejan_Kucko_i_Neven_Sambolec_01052022_2.jpg