Prihvaćena izgradnja škole u Svetom Iliji i rekonstrukcija škole u Ivancu po modelu JPP, ali ne bez primjedbi Foto: Krešimir Đurić

Prihvaćena izgradnja škole u Svetom Iliji i rekonstrukcija škole u Ivancu po modelu JPP, ali ne bez primjedbi

IHR/Varaždinske vijesti | 2.10.2019. u 14:33h | Objavljeno u Aktualno

Većinom glasova vijećnici Županijske skupštine danas su podržali dva velika projekta u području obrazovanja Varaždinske županije: izgradnju OŠ Vladimir Nadzor Sveti Ilija, projekt vrijednost od 58,7 milijuna kuna te rekonstrukcijia OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu po modelu JPP-a, što će godišnje Varaždinsku županijju na 25 godina koštati 1,2 milijuna kuna.  

Nezavisni vijećnici Mladen Rogina i Marijan Dominko bili su suzdržani.

- Bit ću suzdržan, iako bih najradije bio protiv. Mi smo u materijalima dobili da gradimo školu, to je toliko i toliko kuna i sad ministrica Divjak više nije loša. Zašto u materijalima za OŠ Sveti Ilija nema projekata na uvid, da vidimo kako će izgledati škola. Volio bih znati što će se raditi i kolika je kvadratura – rekao je nezavisni vijećnik Dominko .   

Župan Radimir Čačić je rekao kako nema nikakvih problema da na uvid dobije projekte.  

- Nećemo vam dati 500 stranica projekta, ali dat ćemo vam materijale i projekte na stiku, pa možete gledati projekte kod kuće. Gospodine Dominko, trošite svoje vrijeme, trošite naše vrijeme i zbunjujete javnost. Nitko neće imati koristi od te škole, osim nas. Pogledajte snimku s konferencije o početku radova na Vodotornju. Čovjek je potpisao ugovor, bez da mu je itko išta rekao, te ustvrdio da je izuzetno kvalitetan projekt. Projekt o kojem ste ovdje  pričali pola sata da je katastrofa. Nemojte to raditi. Kad govorite, govorite o nečemu o čemu barem nešto znate – poručio je Čačić nezavisnom vijećniku, na što je Dominko uzvratio da je kod Vodotornja problem bila javna nabava.  

- Da, napadao sam projekt Vodotornja zbog krova koji prokišnjava, ali drago mi je da ste to sad uzeli u obzir – ustvrdio je Dominko koji je imao primjedbe i na rekonstrukciju OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu po JPP-modelu.   

- Nadao sam se da je JPP otišao u zaborav, ali vraća se to zlo. Zašto sam protiv JPP-a? To je model koji se pokazao jako lošim, od trenutka kad je nastao. Znamo da je dogradnju škola u Varaždinskoj županiji radila tvrtka Meteor grupa. Tvrtka je osnovana početkom lipnja 2006. godine, a 15 dana nakon toga je potpisan ugovor. JPP je za mene javna privatna pljačka. Župane, zašto se ide na JPP? Zašto ne dignemo kredit? Zbog JPP-a škola će nas koštati  91 milijun kuna. Škola u Punatu, čije sam vam fotografije dao, da pogledate kako su oni riješili svoju školu, pa možda i vi dobijete ideje, koštala je 23 milijuna kuna. Ne znam tko tu koga, ali to nije normalno i ne sviđa mi se – poručio je Dominko.

Župan Čačić ustvrdio je kako je jedan župan star 250 godina rekao „Ako ne možemo kako hoćemo, onda ćemo tako kako možemo“.

- To je bila jedna pametna rečenica i ona se odnosi na JPP. Koncept JPP-a ima smisla. Mi ćemo školu u Ivancu napraviti po modelu JPP-a i s tim su se složili i ministrica, i gradonačelnik Ivanca. Ako Vlada ugovori mogućnost da se škole grade iz europskog novca, mi ćemo projekt prijaviti za te novce. Ako ne možemo kako hoćemo, onda ćemo kako možemo – poručio je Čačić i rekao kako nisu Hrvati izmislili model JPP-a.

- Svugdje tajj model funkcionira, samo kod nas ne. Prošlo je 11 godina od izgradnje i dogradnje škola po JPP modelu i nemamo nikakav problem. Ali vama se čini. Da je po vama hodali bi kao Kalimero i govorili „Ja sam protiv“.  Prođite neki tečaj, Županijska skupština nije javno učilište za cjeloživotno obrazovanje – poručio je Čačić, no Dominko ga je podsjetio da mu je dužnost odgovarati na pitanja.

- Niste mi odgovorili zašto ne uzmemo kredit umjesto što će se raditi po modelu JPP-a? Spomenuli ste zlouporabe i moglo bi ih biti opet.  Zašto ne kredit? – inzistirao je  Dominko, na što mu je župan odgovorio da zato što nemaju suglasnost za to.

- Država ne da novac, a mi nemamo novac. Ako je država spremna 25 godina sudjelovati u JPP projektu i pitam vas, hoće li netko pri zdravoj pameti to odbti? Ja osobno ne bih. Svi mi želimo osigurati djeci školu, ali vi ste protiv – rekao je Čačić.