Prihvaćen proračun Županije za 2023., protiv Reformisti i SDP: koji su ključni projekti? Foto: Krešimir Đurić

Prihvaćen proračun Županije za 2023., protiv Reformisti i SDP: koji su ključni projekti?

IHR/Varaždinske vijesti | 29.11.2022. u 13:44h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Većinom glasova vijećnika Županijske skupštine prihvaćen je najvažniji financijski dokument, proračun za 2023. godinu koji iznosi 230,8 milijuna eura te je prvi put iskazan u eurima. Protiv predloženog proračuna bili su, kako su i najavili, vijećnici Reformista koji smatraju kako u proračunu ne postoji vizija i strategija razvoja Varaždinske županije, u njemu nema ni jednog ozbiljnog projekta, a nema niti planiranih projekta koji bi se financirali iz fondova EU, a protiv priračuna glasali su i vijećnici SDP-a.

Predstavljajući najvažniji financijski dokument aktualni župan Anđelko Stričak ustvrdio je kako proračun za 2023. godinu vodi brigu o svim generacijama građana, a isto tako određuje smjer razvoja Varaždinske županije u ovom desetljeću te se u njemu nalazi 40 ključnih projekata čija je vrijednost veća od 311 milijuna kuna, što je 15 županijskih proračuna.

sdp_1_2.jpg

- Proračun Varaždinske županije za 2023. godinu iznosi 230,8 milijuna eura i predstavlja konsolidirani proračun u koji je uključeno svih 57 proračunskih korisnika Županije. U ukupnom proračunu, sama Županija, odnosno ono što je nekad bio "županijski proračun“ sudjeluje s 42,4 milijuna eura. Ovaj proračun, osim što vodi brigu o svakom čovjeku, on je određeni iskorak. Varaždinska županija završava, provodi i projektira više od 40 kapitalnih projekata čija je vrijednost veća od 311 milijuna eura, a o koliko je ogromnim investicijama riječ, jasno govori podatak da izvorni prihodi županijskog proračuna iznose 20,9 milijuna eura i čine svega 9% proračuna. To je u značajnoj mjeri odredilo proračun s obzirom na to da svaki od tih projekata, iako se redom sufinanciranju europskim sredstvima i sredstvima državnog proračuna, zahtijeva i sufinanciranje iz županijskog proračuna - rekao je Stričak.

Veće stipendije, izgradnja dvorana...

Među projektima koji su obuhvaćeni ovim proračunom su kapitalni projekti u obrazovanju, zdravstvu, gospodarstvu i poljoprivredi. Samo za obrazovanje u proračunu za 2023. godinu osigurano je 73,4 milijuna eura.

- U obrazovnom sustavu gradimo “sustav jednakih šansi”. Da bi u tome uspjeli u proteklih godinu i po donijeli smo niz odluka vezanih za stipendije i nagrade, produženi boravak, prijevoz, centre izvrsnosti i kompetencija, obnove, dogradnje i izgradnje škola i sportskih dvorana. Tako, “stipendije i nagrade” povećavamo za 32% i ta stavka sada iznosi 300.000 eura. U produženom boravku osigurali smo rad učiteljicama i učiteljima na neodređeno vrijeme, a ukupno je u sklopu stavke "cjelodnevni boravak učenika“ planirano 1,6 milijuna eura. Za prijevoz studenata i učenika srednjih škola planirano je 3,3 milijuna eura, a kako bi smanjili troškove energenata, provodimo program DIZEL kojem je cilj da svaka škola ima određeni vid energetske samodostatnosti, odnosno proizvodnju vlastite energije, za što je planirano 300.000 eura. Također, za rad centara izvrsnosti planiran je iznos od 500.000 eura, a za razvijanje programa Europskog talent centra – 23.225 eura. Gradimo dva centra kompetentnosti u poljoprivredi i zdravstvu i to ukupne vrijednosti 29 milijuna eura, koji bi tijekom iduće godine trebali biti u funkciji, a Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova donijelo je odluke o financiranju projektne dokumentacije u iznosu od 561.971 eura za projektiranje izgradnje školskih sportskih dvorana u sklopu OŠ u Varaždinskim Toplicama i Bisagu, dogradnju i energetsku obnovu Glazbene škole te energetsku obnovu dvorca Šaulovec. Isprojektirane su te je ishođena građevinska dozvola za dogradnju OŠ Ivancu, izgradnju školskih sportskih dvorana u sklopu područnih škola u Črešnjevu, Remetincu i Druškovcu, dok su za izgradnju školskih dvorana u sklopu OŠ Donja Voća, OŠ Kamenica, PŠ Završje te dogradnju PŠ u Strmcu i PŠ u Novoj Vesi izrađena idejna rješenja - rekao je Stričak.

dvorac_saulovec_2022__10_of_10_.jpg

Otvorenje Hitnog bolničkog prijema

U području zdravstva provode se projekti vrijednosti 122 milijuna kuna, a prema riječima župana, iduća godina bit će povijesna godina za zdravstvo.

- Već početkom godine bit će otvoreni u sklopu Opće bolnice Varaždin objedinjeni hitni bolnički prijem te dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija ukupne vrijednosti 11,3 milijuna eura. U sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice završavamo Spinalni centar, odnosno Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine. I taj objekt je izgrađen, za njega je ishođena uporabna dozvola te će u sljedećoj godini biti opremljen i otvoren. Njegova ukupna vrijednost je 18,2 milijuna eura. Sljedeće godine počinje izgradnja najvećeg i najznačajnijeg projekta – Centralnog operacijskog bloka, za koji je javna nabava za izbor izvođača radova u tijeku. Njegova procijenjena vrijednost je 53,8 milijuna eura i on se financira europskim sredstvima, iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Također, u zgrade Opće bolnice Varaždin u Novom Marofu, Klenovniku i Varaždinu, koje su oštećene u potresu, bit će uloženo 8,3 milijuna eura, za što su dobivena bespovratna sredstva. U pripremi je i obnova unutrašnjosti Minerve. Projektno-tehnička dokumentacija iznosi 164.000 eura, a procijenjena vrijednost radova je 17,2 milijuna eura. Njime se predviđa uređenje smještajnih kapaciteta, obnova trga objekta Minerva, unutarnjeg i vanjskog bazenskog kompleksa, vodeni park i wellness zona, kao i uređenje kuhinje, restorana i kongresne dvorane. U planu je i projekt izgradnje i opremanja nove zgrade Zavoda za javno zdravstva za koji je u 2023. planirano 3,8 milijuna eura iz sredstava Zavoda, dok je ukupna procijenjena vrijednost izgradnje 13,2 milijuna eura. Isto tako, za Dom zdravlja, nabavu nove opreme planirano je 156.680 eura, a za tekuće i investicijsko održavanje 166.000 eura, što zajedno iznosi 324.0000 eura. Za Nastavni zavod za hitnu medicinu – 2023. godini planirana je nabava pet vozila za sanitetski prijevoz, a vrijednost nabave iznosi 331.807 eura.

objedinjeni_hitni_prijem_projekcije__1_.jpg

Potpore mladim obiteljima i turizmu

Proračunom za 2023. godinu osigurana su sredstva za nastavak aktivnosti u gospodarstvu.

- Tako će se za povećanje energetske učinkovitosti te za poticanje nove izgradnje energetski učinkovitih objekata, za mlade obitelji i revitalizaciju ruralnih područja, planirano je 100.000 eura, dok će se 172.540 eura izdvojiti za turizam. U tijeku je uređenje podruma Županijske palače u Posjetiteljski centar, za što je u proračunu osigurano 940.140 eura, dok je za regresiranje kamata za poduzetničke kredite planiran iznos od 40.000 eura - rekao je župan.

Najavio je kako su u pripremi i tri projekta za koje su već osigurana bespovratna sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije i to za Regionalni centar civilne zaštite u iznosu od 333.333 eura, isto toliko je osigurano za revitalizaciju austrougarskog vojnog kompleksa u svrhu očuvanja povijesne baštine, a tu je i Posjetiteljski centar Gaveznica.

20883074_1935309156683409_5122807475726151010_n.jpg

- Pripremamo i projekt obnove spomenika parkovne arhitekture arboretum Opeka, za što je u proračunu za 2023. planirano 30.000 eura, te 26.545 eura za otkup preostalih nekretnina te nastavak izrade potrebne dokumentacije za ishođenje lokacijske dozvole za Prezentacijski centar Gomila. Još u 2021. godini povećana su sredstva za poljoprivredu za više od 50% u odnosu na početak mandata, a u proračunu za 2023. godinu osigurana su sredstva za poticanje poljoprivredne proizvodnje u iznosu od 927.871 eura, dakle gotovo sedam milijuna kuna - rekao je župan.

Isto tako, u 2023. godini predlaže se značajan rast bespovratnih EU sredstava u županijskom dijelu proračuna - za gotovo 30 % u odnosu na 2022. godinu, odnosno 1,2 milijuna eura.