Prepušteni svojoj sudbini: Kako sustav popravlja "zločestu" djecu? Foto: Pixabay / ilustracija

Prepušteni svojoj sudbini: Kako sustav popravlja "zločestu" djecu?

Varaždinske vijesti | 21.9.2022. u 16:20h | Objavljeno u Aktualno

U multimedijskoj dvorani Arene Varaždin, 22. i 23. rujna održat će se simpozij naziva "Kako sustav popravlja 'zločestu' djecu?", pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

- Rukovodeći se dobrim iskustvima stručnih skupova u kojima je naglasak na uspostavi međusobne komunikacije i suradnje raznih dionika koji rade na istom području a iz raznih sustava, na ovom smo simpoziju skupili praktičare iz sustava socijalne skrbi, zdravstva, pravosuđa, odgoja i obrazovanja te policije koji će govoriti o tome što i kako rade s djecom i mladima s poteškoćama u ponašanju, koje metode koriste, kako surađuju i što im nedostaje - poručuju organizatori iz Udruge za razvoj životnih vještina i sposobnosti obitelji i pojedinaca "Uz vas".

Najzapušteniji segment

U središtu simpozija su teme o djeci i mladima s poteškoćama u ponašanju.

- Sustav tretmana djece i mladih s poteškoćama u ponašanju je najzapušteniji segment zaštite prava i interesa djece i mladih. O toj skupini mladih ljudi i djece govorimo u medijima i javnosti jedino i isključivo u crnoj kronici ili snimkama tučnjava na starom gradu. Ne znamo nije li pregrubo reći da je od javnosti prisutno "sotoniziranje" djece s poteškoćama u ponašanju - maloljetnih delikvenata, upravo zbog ovakvog pristupa. Sustav socijalne skrbi, pravosuđa, zdravstva, školstva ne slijedi suvremene metode rada i razvoja vještina stručnih djelatnika kako bi mogli prepoznati uzroke poremećaja u ponašanju te modificirati pristup u radu s tom skupinom djece i mladih. Nema dovoljno besplatnih odgovarajućih tretmana za djecu i mlade s poteškoćama u ponašanju koje bi provodili socijalni pedagozi, edukacijski rehabilitatori, socijalni radnici – nema tretmana psihotraumi kod djece, tretmana ovisnosti o igricama, sintetskim kanaboidima, ovisnosti o alkoholu, duhanu za mlade i djecu. Tretman djece i mladih s poteškoćama u ponašanju obuhvaća sinergiju svih sustava – pravosuđa, socijalne skrbi, školstva i zdravstva - ističe Renata Sever, dipl. soc. radnica, iz udruge "Uz vas".

Napominje kako je i sam sustav socijalne skrbi, koji bi trebao osigurati tretmane za djecu i mlade koji nisu počinitelji kaznenih djela, u ovom segmentu podkapacitiran u stručnosti, smještajnim kapacitetima i nedostatku stručnih radnika, tako da, uz ostale slabe točke u sustavu, pristup djeci i mladima s poteškoćama u ponašanju predstavlja zaista kršenje prava djece i mladih na odgovarajući tretman.

Površna deinstitucionalizacija

- Primjerice, za smještaj djeteta od 14 godina, za kojeg druge metode rada nisu primjerene, treba čekati više od 4 godine da bude smješteno u adekvatnu ustanovu (u kojem periodu je dijete i dalje izloženo nepovoljnim utjecajima i često nastavlja činiti kaznena djela). Razlog je taj što se unatrag desetak godina provodi reforma u sustavu socijalne skrbi čija je dobra ideja deinstitucionalizacije provedena djelomično, neplanirano i površno – pa su tako zatvorene mnoge ustanove za smještaj djece i mladih, bez odrađene procjene za koliko djece i mladih je smještaj u ustanove stručno opravdan oblik smještaja, a za koji broj je moguće sanirati poremećaj u ponašanju kroz vaninstitucionalne oblike rada – savjetovanja, mjere obiteljsko pravne zaštite, poludnevni boravci - pojasnila je.

- Na tragu deinstitucionalizacije su brojni domovi transformirani u centre za pružanje usluga u zajednici koji provode vaninstitucionalne tretmane (i to samo za svoje regije odnosno županije), ali u doista malom broju, ograničenog efekta (npr. savjetovanje koje se provodi u kući korisnika, a djeca po prirodi svog poremećaja ne žele susret pa ni rad sa stručnjakom ), opet – bez dovoljno stručnjaka, prostornih resursa i evaluacija koliko se zaista može postići ovakvim oblikom rada - naglasila je.

Ideja za ovaj simpozij potekla je od članova udruge "Uz vas" koji su svojevremeno bili zaposlenici Disciplinskog centra - ustanove koju je osnovao Centar za socijalnu skrb Varaždin.

Prepušteni svojoj sudbini

- "Disciplinski centar" je kolokvijalan naziv za ustanovu koja je funkcionirala od 1993. do 2019. Ustanova je zapošljavala 6 stručnih radnika, imala je noćna dežurstva, malu kuhinjicu u kojoj su sami korisnici uz nadzor pripremali manje obroke te učili živjeti u zajednici; neka su djeca u ustanovi dobila jedini topli obrok u danu. Djecu i mlade su u produženi stručni tretman upućivale škole i centar za socijalnu skrb, tu su djeca imala pomoć u učenju, individualno i grupno savjetovanje, vrlo intenzivna suradnja sa školama kojom se pomoglo djeci koja su zapela. Zatim, tu je bila prihvatna stanica za djecu i mlade koji su bili u bijegu/skitnji; privremeni smještaj za djecu žrtve trgovine ljudima; te disciplinski centar za one koji su dobili sudsku mjeru upućivanja u disciplinski centar (kratki i intenzivan tretman djece i mladih koji su počinitelji kaznenih djela) - pojasnila je Sever.

- Možemo reći da je disciplinski centar predstavljao stvarni i ozbiljan centar rada s djecom i mladima u koji su roditelji imali povjerenja, a za djecu i mlade je bio mjesto na kojem su neka djeca dobila jedini topli obrok, mogli su se i oprati, razgovarati o problemima, dobiti pomoć u učenju ili se skloniti od "ulice". O iskustvima rada u Disciplinskom centru će nam na simpoziju govoriti kolegice Marijana Rodin i Valentina Dimitrov, kao i o tome kako je i zašto, usprkos protivljenju i naporu stručnih radnika došlo do gašenja ove ustanove. Činjenica je da od 2017. godina kada je započelo postepeno gašenje odjela Prihvatne stanice i Disciplinskog centra, nije došlo do formiranja nove ustanove niti je ijedna druga instanca preuzela tretman te djece i mladih za područje Varaždinske, Međimurske županije (a i za druge - kad govorimo o upućivanju u disciplinski centar). Djeca i mladi su i nadalje "vani", prepušteni svojoj sudbini, koja veliki broj njih vodi u delikvenciju, ovisnosti, pa tako i u crne kronike medija, usprkos vrlo glasnom protestu i molbama stručnih radnika da se pronađe mogućnost da disciplinski centar ostane ili bude transformiran u drugi oblik rada s djecom i mladima - ukazuje socijalna radnica.

Kako kaže, djeca s poremećajima u ponašanju deklarativno su (u ustavu RH) pod posebnom zaštitom države.

Deklarativna zaštita

- Pitanje je na što se svodi ta zaštita? Naziv simpozija "Kako sustav popravlja 'zločestu' djecu" upravo ukazuje na stav države, a onda i društva prema djeci s poteškoćama u ponašanju - oni su zločesti i ne treba trošiti vrijeme i trud na njih. Stav da su "zločesti" i da ih treba "popraviti" vodi upravo u smjeru sve težih poremećaja, maloljetni počinitelji kaznenih djela često budu počinitelji kaznenih djela i kao odrasli, imaju izrazite poteškoće u zasnivanju vlastitih obitelji, ne završavaju školovanje, ne mogu naći zaposlenje, potonu u razne ovisnosti, razviju i sociopatološka ponašanja, te su često i narušenog fizičkog i psihičkog zdravlja - istaknula je.

Upozorila je kako je šteta, koja se čini ignoriranjem i neulaganjem u rad s djecom i mladima s poteškoćama u ponašanju - ogromna, ne samo toj djeci i mladima, već njihovim obiteljima ali i čitavom društvu.

Iako je simpozij prvobitno zamišljen kao regionalni (za stručnjake Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije) pokazalo se da je problematika pomoći djeci s poremećajem u ponašanju prepoznata kao izuzetno važna, te su se na simpozij odazvali i stručnjaci iz drugih dijelova Hrvatske (iz Pule, Slavonskog Broda, Šibenika, Osijeka, Ogulina, Karlovca, Zadra itd.).

"Neka ministarstvo čuje stvarne potrebe prakse"

- Možemo reći da je simpozij poprimio nacionalni značaj. Veliki entuzijazam stručnih radnika - socijalnih radnika, socijalnih pedagoga, psihologa i ostalih koji rade u sustavima brige za djecu s poremećajem u ponašanju i koji se putem ovog stručnog skupa žele angažirati na uvođenju pozitivnih promjena u sustavu, zaista ohrabruje - naglasila je Sever.

Na simpoziju će osobno ili kroz snimljene materijale sudjelovati bivši korisnici koji su kao maloljetnici bili u domovima ili su polazili tretman disciplinskog centra, te neki od roditelja.

- Stajalište je naše udruge da povratne informacije o tome kako su korisnici i njihove obitelji doživjeli tretman sustava, kako su se osjećali i što bi trebalo biti drugačije pravi put za promjenu prakse i dio osnaživanja kroz javno progovaranje, što je potrebno svim ranjivim skupinama stanovništva. Nadamo se da će simpozij i toliko stručnjaka okupljenih oko zajedničke ideje doprinijeti tome da nadležno ministarstvo čuje stvarne potrebe prakse, te što je prije moguće omogućiti rad ustanove poput disciplinskog centra što prije - poručila je za kraj.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci