Premijer Plenković i članovi Vlade sutra stižu u Varaždin, a domaćin će im biti župan Stričak

Varaždinske vijesti | 23.11.2023. u 16:33h | Objavljeno u Aktualno

Za sutra su najavljena značajna događanja za Varaždinsku županiju, na kojima će prisustvovati predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i članovi Vlade, a domaćin će im biti župan Anđelko Stričak sa suradnicima.

Nakon sastanka predsjednika Vlade s načelnicima i gradonačelnicima, uslijedit će potpisivanje ugovora za projektiranje Regionalnog centra civilne zaštite procijenjene vrijednosti 14.200.000 eura koji će se prostirati na 6.000 četvornih metara.

Ugovore za izradu projektno-tehničke dokumentacije ukupne vrijednosti 217.559,06 eura će župan Anđelko Stričak potpisati s tvrtkama izabranima u postupku javne nabave: Vektra d.o.o. (Iva Novak Cikač), Geokon-Zagreb d.d. (Renato Lisica), Viz-ex d.o.o. (Ivica Vizinger) i Complex project d.o.o. (Silvija Krsnik).

Nakon toga premijer će biti na polaganju kamena temeljca za izgradnju Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždi.

Ukupna vrijednost projekta izgradnje i opremanja Centralnog operacijskog bloka je 45.077.468,19 eura, od čega je 43.064.198,02 eura bespovratnih sredstava Europske unije iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Novi objekt će biti bruto površine 11.700 četvornih metara, sastojat će se od podruma, prizemlja i četiri etaže te će spojnim hodnicima biti povezan s postojećim zgradama.

Bit će suvremeno opremljen, o čemu govori podatak da se na građevinske radove odnosi nešto više od 26 milijuna eura, dok je procijenjena vrijednost nabave medicinske i ostale opreme 18,3 milijuna eura.

Kao posljednje događanje kojem će sutra nazočiti premijer Plenković najavljeno je svečano otvorenje Regionalnog centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija

Realizacijom dvaju EU projekata ukupne vrijednosti 13,3 milijuna eura Medicinska škola Varaždin postaje jedno od najmodernijih središta za obrazovanje mladih i odraslih u području zdravstva Hrvatskoj, ali i srednjoj Europi.

Riječ je o jednom od četiri regionalna centra kompetetnosti u zdravstvu u državi, u kojem će se u vrhunskim kabinetima i laboratorijima školovati mladi i odrasli za postojeća, ali i niz novih zanimanja u sektoru zdravstva.

Dogradnjom je Medicinska škola dobila dodatnih 3.000 kvadrata, odnosno dvostruko više prostora. Uz učionice, kuhinju s blagovaonicom, učeničke garderobe, sada raspolažu i edukacijsko-simulacijskim centrom, prostorima za potrebe fizikalne medicine i terapije, dvoranom opremljenom za rad s djecom s neurosenzomotoričkim poteškoćama i fonetskim laboratorijem.