Premijer Andrej Plenković predstavio velike promjene oko mirovina Foto: arhiva Varaždinske vijesti

Premijer Andrej Plenković predstavio velike promjene oko mirovina

Varaždinske vijesti/Index.hr | 9.6.2022. u 09:38h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Predsjednik vlade Andrej Plenković na konferenciji za novinare predstavlja zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanje najnižih mirovina, prenosi portal index.hr.

Uz predsjednika vlade bit će ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te zastupnik u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja.

"Omogućujemo pravednije mirovine, s dvije izmjene ćemo obuhvatiti 300.000 umirovljenika, a izdvojit ćemo 1.1 milijardu kuna. Više od 136.000 korisnika dobit će 10 posto veću penziju, 250 kuna prosječno. Ukupno je to 375 milijuna kuna u 2023.", rekao je Plenković.

"Više od 155 tisuća korisnika penzija će se povećati za oko 550 kuna mjesečno", rekao je Plenković o promjeni prava na mirovinu od pokojnog supružnika.

"Mi kao vlada šaljemo jasan signal da brinemo o posebno osjetljivoj skupini penzionera, oni često žive sami i izloženi su siromaštvu", rekao je.

 "Penzije će nastaviti rasti usklađivanjem, a ostaje i pravo rada na pola radnog vremena", dodao je. "Mi od 1.1. povećavamo i najniže mirovine za 1 posto, a od 1.1.2025. godine povećavamo za još 1.5 posto", dodao je.

"Od početka naše prve vlade prosječna penzija povećana je za petinu, a najniža za četvrtinu", rekao je Plenković.

"Poduzimamo sve kako bi našim umirovljenicima osigurali dostojanstvenu starost", kazao je. "Ovim izmjenama realiziramo reforme u sklopu plana oporavka kao i ciljeve nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Mi ćemo do 2025. uložiti oko 4.4 milijarde kuna.

Možemo svi zajedno biti zadovoljni kako je na današnji dan broj osiguranika koji rade najveći unazad 20 godina. Imamo 1622.000 osiguranika, to nam omogućava veću održivost i sigurnost", rekao je Plenković, a prenosi portal index.hr.