Premijer Andrej Plenković: Letjelica je bila naoružana Foto: screenshot HRT

Premijer Andrej Plenković: Letjelica je bila naoružana

| 15.3.2022. u 17:57h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu nakon posjeta francuskom nosaču zrakoplova Charles de Gaulle i koalicijskog sastanka.

Ponovio je kako je letjelica, koja se u četvrtak srušila na zagrebačkom Jarunu, bila naoružana i to argumentirao fotografijama tragova bombe, prenosi portal HRT-a.

Premijer Andrej Plenković se najprije osvrnuo na posjet francuskom nosaču aviona Charles de Gaulle blizu Dubrovnika.

- Razgovarali smo sa zapovjednikom. Tu je 7 brodova, uz francuske i američki i grčki. Cilj njihovog boravka ovdje je da sudjeluju u operaciji NATO-a koja se zove "Plemeniti štit", operacija kojom se štite članice NATO-a koje graniče s Ukrajinom. Za koju minutu će i iznad Zagreba preletjeli Rafalei zajedno s našim MIG-ovima u vježbi koja je dio plana redovitih aktivnosti HV-a. Njihov prelet je poruka i solidarnosti i sigurnosti. Riječ je o dogovoru s predsjednikom Emmanuelom Macronom, odmah u petak nakon što je u Zagrebu pala ova bespilotna letjelica. Dogovorili smo da će sutra u Zagreb stići i dva zrakoplova američka F-16, koji će ovdje boraviti koji dan i dati potporu sigurnosti RH. To je dokaz da je Hrvatska u tijesnoj komunikaciji sa svojim saveznicima, rekao je Plenković.

O padu letjelice na Zagreb

Na koalicijskom sastanku premijer je izvijestio partnere o padu letjelice i svemu što se dosad saznalo.

- Još jednom ću ponoviti da je ta letjelica bila naoružana. Nije bila "unarmed", nego je bila naoružana. To znamo sada, to se nije znalo u četvrtak navečer, ali zna se sada, rekao je premijer i pokazao fotografije tragova eksploziva koji je pronađen.

- Nadležne službe rade, radit će i dalje, da pouzdano utvrde o kojem se točno tipu bombe radi. Kad utvrde, obavijestit ćemo javnost. Prema informacijama hrvatske vojske nikakvu obavijest nismo dobili prije nego je ta letjelica ušla u naš zračni prostor. Ono što se nastoji utvrditi je kako je i zašto uopće ta letjelica došla u Zagreb. Je li to bila pogreška, sabotaža ili je bilo neke namjere je nešto što tek treba utvrditi istraga i podaci do kojih možemo doći s partnerskim zemaljama. Povrh toga, još jednom ću konstatirati, da u ovako ogromnom, ozbiljnom incidentu i jasnoj prijetnji za našu sigurnost, nitko nije poginuo i nitko nije čak ni ranjen, istaknuo je premijer.

Dodao je kako je pad letjelice na zemlju umjesto na asfalt, po mišljenju stručnjaka, dovelo do toga da su tragovi eksplozije manji nego da je udario u tvrdu podlogu.

Što se tiče jačanja sposobnosti HV-a, protuzračne obrane, HRZ-a rekao je da je to proces koji traje.

- Ulagat ćemo u budućnosti još više u Hrvatsku vojsku, a nakon 24, veljače to više nije iznimka, to će biti pravilo i na razini Europe i svijeta. Umjesto MiG-ova 21 nabavljamo moderne zrakoplove i to je bila mudra i dobra odluka za sigurnost Hrvatske i građana, naglasio je Plenković.

O cijeni energenata

- Što se tiče cijene energenata mi ćemo raspraviti sada na užem kabinetu o ukidanju posebne naknadi za okoliš. Mi ćemo s tim izmjenama, koje će postati važeće za otprilike dva tjedna, dodatno smanjiti cijenu goriva i dizela i benzina, najavio je premijer Plenković te dodao kako Vladi svi partneri iz koalicije nam daju snažnu podršku.

Pitanja novinara

Na pitanje novinara kako to da u NATO-u nemaju informaciju da je letjelica bila naoružana Plenković je rekao kako mu to nije poznato.

- Ne znam zašto je glavni tajnik NATO-a uopće danas odgovarao na pitanja ako nije imao posljednju informaciju. Možda je njegova informacija ostala od nekog briefinga od prije nekoliko dana. Želimo da suradnja s NATO-om po ovom pitanju ostane transparentna. Mi ćemo ih obavijestiti što smo saznali i što smo poduzeli i što ćemo još poduzeti, rekao je premijer.

Upitan ima li novih informacije iz Mađarske i hoće li se mijenjati procedura unutar HRZ-a jer nismo dobili informaciju o letjelici premijer je rekao kako je i on isto naučio jako puno o ovoj temi.

- Radari koji postoje promatraju određeni zračni prostor. Radari koje Hrvatska ima promatraju i šire, mi šaljemo podatke u Torrejon, i Mađarska isto šalje. Moramo izvući pouke. Nismo se čuli Orban i ja, komuniciraju naša ministarstva obrane, odgovorio je Plenković,a objavio je portal HRT-a.