U Strasbourgu predstavljeni primjeri dobre prakse uloge hrvatske policije u zaštiti sigurnosti novinara

Varaždinske vijesti | 28.9.2024. u 11:47h | Objavljeno u Aktualno

Sudjelujući na seminaru, ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija i hrvatska nacionalna koordinatorica kampanje Vijeća Europe za zaštitu novinara i drugih medijskih djelatnika Jasna Vaniček-Fila upoznala je sudionike s ključnim aktivnostima Ministarstva kulture i medija u implementiranju Preporuke Europske komisije o jamčenju zaštite, sigurnosti i jačanju položaja novinara i drugih medijskih djelatnika u EU s ciljem poboljšanja sigurnosti novinara i zaštite slobode medija te podizanja svijesti javnosti o ulozi novinara u očuvanju demokratskog i pluralističkog društva.

Navela je primjere konkretnih provedenih aktivnosti koje proizlaze iz Sporazuma o suradnji između Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske te „Protokola o postupanju policije, novinara i drugih medijskih djelatnika na javnim okupljanjima od interesa javnosti“ i „Protokola o postupanju policije prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom na štetu novinara i drugih medijskih djelatnika u obavljanju radnih zadaća“ potpisanih u rujnu 2023. godine.

Istaknula je kako navedeni protokoli pobliže definiraju ponašanje medijskih djelatnika i policijskih službenika na javnim skupovima od javnog interesa, također kako detaljnije definiraju postupanje policijskih službenika prilikom saznanja o kaznenom djelu počinjenom nad novinarima i drugim medijskim djelatnicima u obavljanju njihova službenog posla, s ciljem stvaranja uvjeta za učinkovito i brzo provođenje kriminalističkog istraživanja kaznenih djela.

Govoreći o konkretnim koracima pri implementaciji ovih protokola navela je uspostavu mehanizma praćenja incidenata, pri čemu Ministarstvo unutarnjih poslova prikuplja podatke i o njima izvještava novinarske udruge i Ministarstvo kulture i medija. Podaci za 2024. godinu pokazuju kako je do 1. rujna policija u zaštiti sigurnosti novinara zabilježila 12 događaja u kojima je primjenjivala Protokol, i to:

- u 7 slučajeva dovršena su kriminalistička istraživanja i utvrđeni su počinitelji, od kojih je 5 kaznenih djela prijetnje, 2 kaznena djela prisile prema osobi koja obavlja poslove od javnog interesa te 1 kazneno djelo nasilničkog ponašanja (napomena: u jednom je događaju moguće više kaznenih djela)
- u 5 slučajeva kriminalističko istraživanje je još u tijeku, a počinitelj nije utvrđen, od kojih je 5 kaznenih djela prijetnje (u jednom se slučaju novinar ne osjeća oštećenim) i 1 kazneno djelo oštećenja tuđe imovine (napomena: u jednom je događaju moguće imati više kaznenih djela).

Dodala je i kako su s predstavnicima medija i strukovnih novinarskih udruga dogovorene daljnje konkretne aktivnosti u informiranju novinara o protokolima izravno u njihovim medijskim kućama kao i informiranje lokalnih novinara u suradnji s policijskim upravama u Republici Hrvatskoj.

Najavila je i kako će tijekom listopada predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova održati sastanke i otvoriti dijalog o provedbi zaštitnih protokola s novinarima nacionalnih medija u Zagrebu, a predstavnici policijskih uprava na županijskoj razini s lokalnim novinarima.