Predstavljeni prijedlozi za reguliranje seoskog agroturizma Hrvatske

Varaždinske vijesti | 24.2.2024. u 11:05h | Objavljeno u Aktualno
Izbori 24 - Batinic
Udruga ruralnog turizma Hrvatske predstavila je prijedloge za zakonodavne izmjene u cilju reguliranja seoskog agroturizma

 Na 8. redovnoj i 5. izbornoj skupštini održanoj u Međimurju, Udruga ruralnog turizma Hrvatske predstavila je svoje prijedloge za zakonodavne izmjene kako bi inicirala pokretanje javne rasprave o reguliranju seoskog agroturizma.

Strategija održivog turizma do 2030. prepoznala je seoski agroturizam kao jedan od ključnih posebnih oblika turizma koje je potrebno poticati dok je Nacionalnim planom održivog turizma do 2027. u drugom kvartalu ove godine planiran početak rada institucija na zakonodavnim izmjenama.

Ovo je bio i povod izrade ovih prijedloga koji su vezani uz propise u nadležnosti Ministarstva turizma i sporta. Tako se predlaže uvođenje pojma turističko poljoprivredno gospodarstvo (TPG) u Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti čime bi se reguliralo pružanje ugostiteljskih usluga od strane svih poljoprivrednika, a ne samo OPG-ova što je trenutno slučaj.

Istovremeno predlaže se redefiniranje vlastite poljoprivredne proizvodnje kako bi gosti i turisti na TPG mogli kušati i kupiti najmanje jedan poljoprivredni proizvod ili prerađevinu tijekom cijele godine ili sezone.

Udruga je izradila i nacrt pripadajućeg pravilnika koji, između ostaloga, predviđa pet vrsta ovih objekata pri čemu broj vrste korespondira s brojem turističkih usluga koje se pružaju.

Vezano uz Zakon o pružanju usluga u turizmu, Udruga predlaže proširenje turističkih usluga koje se mogu pružati na poljoprivrednim gospodarstvima kako bi iste obuhvatile i apiturizam, team building, promatranje životinja i sl.

Iz Udruge napominju kako prijedlozi nisu pravno savršeni, no kako su izrađeni u najboljoj namjeri sukladno poznavanju situacije na terenu, inozemnih iskustava te očekivanja gostiju i turista u cilju poticanja seoskog agroturizma i zadovoljavanja turističkih trendova kako je i planirano Strategijom.

Skupština udruge okupila je članove i članice iz cijele Hrvatske koji su izabrali novo vodstvo te upoznali najbolje prakse u ruralnom turizmu u suradnji s turističkim zajednicama Međimurske županje.

Prijedlozi Udruge predstavljeni su na okruglom stolu kojega su podržali Centar dr. Rudolfa Steinera, LAG-ovi Međimurski doli i bregi i Mura-Drava, i Karavan Klub Croatia, a dostupni su na mrežnoj stranici idemonaselo.hr.

Prema evidenciji Udruge, u Hrvatskoj djeluje preko 1.000 poljoprivrednika koji se bave seoskim agroturizmom te ovom prilikom pozivaju sve zainteresirane da svoje komentare i prijedloge upute na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. čim prije.