Predstavljeni natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava za IRI i CEKOM Foto: Grad Lepoglava

Predstavljeni natječaji za dodjelu bespovratnih sredstava za IRI i CEKOM

I.D./Varaždinske vijesti | 4.4.2016. u 08:12h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Varaždin, u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, održala je u četvrtak, 31. ožujka predstavljanje dvaju predstojećih natječaja koji će se financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj: "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – IRI" i "Podrška razvoju centara kompetencija – CEKOM" te uloga klastera.

Temeljem javnog poziva "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja-IRI" dodjeljivat će se državne potpore poduzetnicima koji provode projekte istraživanja i razvoja u skladu s identificiranim prioritetnim tematskim i pod-tematskim područjima Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske (S3), koja je nakon preliminarnog odobrenja Europske komisije trenutačno u proceduri usvajanja od strane Vlade Republike Hrvatske. Indikativan vremenski rok za objavu natječaja je početak travnja 2016., a ukupna financijska sredstva koja su na raspolaganju iznose 100.000.000,00 eura.

Cilj predstojećeg natječaja "Podrška razvoju centara kompetencija-CEKOM" je poboljšanje inovacijskog okruženja i povećanje aktivnosti istraživanja, razvoja i inovacija u poslovnom sektoru kroz razvoj Centara kompetencija i provedbu istraživačko-razvojnih projekata poslovnog sektora koji uključuju učinkovitu suradnju. Centri kompetencija su individualni (umreženi) subjekti koji su osmišljeni u svrhu pružanja podrške podizanju kapaciteta poslovnog sektora (uglavnom malih i srednjih poduzeća kojima nedostaju vlastiti kapaciteti za istraživanje i razvoj), kako bi provodili projekte istraživanja i razvoja, a u skladu s tematskim područjima navedenima u Strategiji pametne specijalizacije Republike Hrvatske. Objava natječaja odvijat će se u dvije faze. Indikativni vremenski rok za objavu javnog poziva za razvoj Centara kompetencija (I. faza, predodabir prijavitelja) je početak travnja 2016. te će se temeljem njega formirati lista unaprijed određenih prijavitelja koji će se moći prijaviti na Ograničeni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku razvoju Centara kompetencija (II. faza) čija objava je predviđena tijekom lipnja 2016. Ukupna sredstva koja su na raspolaganju u okviru ovog poziva iznose 105.000.000,00 eura.

Poduzetnike su s detaljima natječaja upoznali Marija Rajaković, načelnica Sektora za pripremu programa i provedbu projekata EU i Goran Basarac, voditelj Službe za strateško planiranje, evaluaciju, komunikaciju i praćenje programa Ministarstva gospodarstva RH.

Na seminaru je, među ostalima, sudjelovao i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, koji je predstavio projekt Tehnološkog centra drvne industrije za koji postoji mogućnost apliciranja i na navedene natječaje.

- Od samog početka, Tehnološki centar drvne industrije u Lepoglavi dobio je podršku resornih ministarstava. Sam projekt vrijedi 63 milijuna kuna, osigurana je građevinska dozvola te ostala potrebna dokumentacija, te vjerujemo da ćemo apliciranjem i na ove natječaje uspjeti dobiti dio potrebnih sredstava za realizaciju - istaknuo je Škvarić.