Predsjednik HPK M. Jakopović poručio da EU potrošačima mora osigurati stabilnost cijena i dostupnost hrane

vv | 16.10.2022. u 16:00h | Objavljeno u Aktualno

Preko 400 europskih poljoprivrednih proizvođača okupilo se u srijedu u Šibeniku na trodnevnom Kongresu najvećeg europskog udruženja poljoprivrednika Copa-Cogeca. Uz poljoprivredne proizvođače, na Kongresu su sudjelovali i savjetnici u poljoprivredi, zadruge i znanstvenici iz Hrvatske i svih država članica Europske unije.

S obzirom na izazove vezane uz sigurnost i održivost hrane u Europskoj uniji, naglasak je bio na mogućnostima koje europska poljoprivreda ima, ravnoteži između sigurnosti i održivosti hrane, tranziciji prema dugoročnoj održivosti poljoprivredno-prehrambenog lanca, digitalizaciji i uvođenju novih tehnologija u poljoprivredu te važnosti žena u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnim područjima. Upravo ulozi žena u poljoprivredi bila je posvećena prva radionica na kojoj je Hrvatsku predstavljala poljoprivrednica i finalistica Nagrade za inovaciju žena u poljoprivredi 2020. Marija Cafuk.

S obzirom da je Copa-Cogeca najutjecajnija, najstarija i najveća organizacija poljoprivrednih proizvođača i zadruga u Europskoj Uniji činjenica da je Hrvatskoj pripala čast ugostiti preko 400 uglednih poljoprivrednih proizvođača, stručnjaka i znanstvenika veliko je priznanje za rad Hrvatske poljoprivredne komore što je potvrdio i njen predsjednik Mladen Jakopović. Naglasivši kako Europska unija u ovim izazovnim i kriznim vremenima nikako ne smije smanjiti proizvodnju hrane, Jakopović je kazao kako je njezina glavna zadaća sada, kroz različite mehanizme koji su na raspolaganju, potrošačima osigurati stabilnost cijena i dostupnost sigurne i kvalitetne hrane.

- S obzirom na novu Zajedničku poljoprivrednu politiku, koja na snagu stupa početkom 2023. godine, stvoren je ozbiljan konflikt između ključnih ciljeva ZPP i situacije na terenu budući da su poljoprivrednici suočeni s ogromnim problemima u proizvodnji, kako zbog rata u Ukrajini, tako i zbog energetske krize i poremećaja u globalnim lancima opskrbe. To je uzrokovalo ogroman rast troškova proizvodnje, ali i rast cijena hrane za krajnje potrošače – rekao je Jakopović.

Inače, Hrvatska poljoprivredna komora članica je Copa-Cogeca organizacije zahvaljujući čemu može sudjelovati u pregovorima u više od dvadesetak grupa u okviru Europske komisije. Time je, na nacionalnoj razini, najznačajniji predstavnik poljoprivrednih proizvođača u kreiranju poljoprivrednih politika. Kongresu su prisustvovali i predsjednici udruženja Copa Christiane Lambert te udruženja Cogeca
Ramóna Armengola, kao i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja se složila s tvrdnjom da Europska unija u ovim kriznim vremenima kroz sve dostupne mehanizme mora pomoći poljoprivrednicima kako bi održali stabilnost proizvodnje.

- Hrvatska je kroz različite mehanizme i mjere već dosta pomogla poljoprivrednicima te im osigurala dodatna sredstva, iz Europske unije i nacionalnog proračuna, kako bi se proizvodnja održala i kako bi se smanjili ogromni troškovi naših proizvođača, kako zbog krize, tako i zbog suše. Ključno je da nam ne padne proizvodnja u idućem periodu. Moramo zadržati proizvodnju, odnosno održati balans između tri ključna stupa poljoprivredne politike – zelenog, ekonomskog i socijalnog. Zato Vlada Republike Hrvatske čini sve kako bi pomogla našim proizvođačima, a već ovaj mjesec će ranije nego inače, uz dosadašnje mjere ići i predujam potpora u visini od 1,75 milijardi kuna -
kazala je Vučković.

Osim radionica, europski poljoprivrednici upoznali su se s hrvatskom proizvodnjom i proizvođačima obišavši proizvođače mlijeka, sira, vina, maslinovog ulja i voća i povrća u Dalmaciji koji su tijekom godina napravili ozbiljan pomak i svoju tržišnu poziciju, zahvaljujući
visokokvalitetnim proizvodima i potvrdili.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci