Predrag Štromar obećao i na kraju riješio problem JPP-a škola i dvorana u županiji Foto: HNS

Predrag Štromar obećao i na kraju riješio problem JPP-a škola i dvorana u županiji

V.V./HNS | 20.12.2018. u 12:28h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

HNS je danas u prostorima varaždinske podružnice stranke održao novinarsku konferenciju na kojoj su predstavili kronologiju rješavanja problema JPP-a kojeg je Varaždinska županija prije dosta godina potpisala s Vladom RH-a vezano za izgradnju škola i dvorana u županiji.

"Radimir Čačić, kad je bio župan u prethodnom mandatu, dogovorio je s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom sufinanciranje izgradnje škola i dvorana u Varaždinskoj županiji 2006. godine, ali taj dogovor nije ostvaren. Nisu stvoreni nikakvi zakonski okviri, a država nije preuzela obvezu sufinanciranja.

Nakon toga nametnuto je gradovima i općinama sufinanciranje od 20% za plaćanje najma sljedećih 25 ili 30 godina, ovisno o ugovoru sa privatnim partnerom, pa i više radi li se o dvorani većoj od onda važećeg standarda. Radi se financiranju od 31,5 milijun kuna godišnje, a na općine i gradove je prebačeno oko 8 milijuna kuna.

Kao prvi potpredsjednik vlade, Čačić nije učinio ništa kako bi država preuzela svoju obavezu te time pomogla u vraćanju nagomilanih dugova županije, kao i pomogla u realizaciji novih projekata.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Varaždinska županija potpisali su 2013. godine, kada Čačić nije više bio u Vladi, Sporazum o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva.

Međutim, tadašnji ministar Željko Jovanović nije osigurao trajno rješenje o sufinanciranju navedenih troškova niti su za to stvoreni zakonski okviri. Obveza države dakle nije nigdje bila zakonski regulirana, te je dolaskom ministra Predraga Šustara jednostavno prekinuto sufinanciranje potpisano u Sporazumu, a ministar je tvrdio kako Sporazum nema zakonsku težinu niti država ima obvezu.

Trenutno je slučaj sufinanciranja troškova po modelu JPP-a za školske građevine predmet spora između države, Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije te Grada Koprivnice, kojeg je pokrenuo Štromar kad je bio župan.

Inicijativu da se stvori trajno rješenje, kako bi se Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, te Gradu Koprivnici, vratila zaostala sredstva, te kako se više nikad ne bi dogodilo da se obveze ne podmiruju od strane države, pokrenuo je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar osobno i zadao si zadatak da će naći trajno rješenje.

Izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi osigurava se trajno rješenje o sufinanciranju navedenih troškova, a u novom izmijenjenom zakonu su uključene obveze sufinanciranja objekata izgrađenih po modelu JPP-a. Navedeni Zakon je izglasan u Saboru.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predaje zahtjev Vladi za preuzimanje dugoročnih obaveza na teret državnog proračuna, a Vlada RH bi danas trebala donijeti odluku za Varaždinsku županiju. Sa Vladine koordinacije potpredsjednika Štromara spomenuta je odluka za Varaždinsku županiju poslana Vladi na izglasavanje.

Varaždinskoj županiji isplatit će se 274 milijuna kuna i to do 2038 godine. Ministarstvo će predložiti Ugovor Varaždinskoj županiji, Koprivničko-križevačko županiji te Gradu Koprivnici. Ono što nije osigurao ministar Jovanović koji je potpisao Sporazum, sada će osigurati ova Vlada i to u resoru Ministarstva znanosti i obrazovanja ministrice Blaženke Divjak.

Ministrica Divjak osigurala je sredstva u svom ministarstvu u prijedlogu proračunu za 2018. godinu, a ova Vlada je prihvatila, uputila u Sabor i napravila je ono što ni jedna do sad nije – Varaždinska županija, Koprivničko-križevačka i Grad koprivnica dobivat će sredstava (55% od godišnjih obaveza) svake godine do kraja trajanja Ugovora sa privatnim partnerima.

Obaveze za 2015. i 2016. rješavat će se mirnim rješenjem spora između državnog odvjetništva, županija i Grada Koprivnice."