Dodjela iz 2019. godine Foto: Krešimir Đurić

Poznati dobitnici Zlatnih kuna za 2019. Županijske gospodarske komore

VV | 19.12.2020. u 07:48h | Objavljeno u Aktualno

Održana je III. sjednica Gospodarskog vijeća Županijske komore Varaždin elektronskim putem. Na dnevnom redu sjednice bile su informacije o radu gospodarstva u uvjetima pandemije COVID-19, informacije o potporama Vlade RH za očuvanje radnih mjesta za studeni i prosinac, novosti o novom Zakonu o strancima koji stupa na snagu 01.01.2020., prezentacija o poslovanju gospodarstva Varaždinske županije u 2019. godini te informacija o dobitnicima plakete „Zlatna kuna“ za 2019. godinu.

Što se tiče uvjeta rada gospodarstva tijekom pandemije virusa COVID-19, zaključeno je kako je u svim tvrtkama na području Varaždinske županije ustanovljen prodor virusa. Tvrtke poduzimaju sve protuepidemijske mjere te smatraju da nisu žarišta širenja virusa. Tvrtkama je od strane HZZJZ prezentirana mogućnost individualnog ugovaranja izvođenja brzih antigenskih testiranja djelatnika.

Prezentirane su informacije o potporama Vlade RH za očuvanje radnih mjesta za studeni i prosinac 2020. te je prezentiran novi Zakon o strancima koji stupa na snagu 01.01.2020. Najveća razlika i novina u odnosu na trenutno važeći Zakon o strancima jest ta da Vlada RH više ne utvrđuje godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca već se zapošljavanje stranih radnika omogućuje automatski nakon što Hrvatski zavod za zapošljavanje provede test tržišta rada. Ukoliko se utvrdi da nema raspoloživih nezaposlenih osoba u RH koje ispunjavaju zahtjeve poslodavaca, HZZ izdaje pozitivno mišljenje za zapošljavanje stranaca.

Predsjednik HGK Županijske komore Varaždin g. Gložinić prezentirao je poslovanje gospodarstva Varaždinske županije za 2019. godinu. Posebno je naglasio da se izvoz gospodarstva Varaždinske županije u 2020. godini nakon šoka u periodu od ožujka do lipnja 2020. stabilizirao na razinama približnim onima u istim mjesecima 2019. Ukoliko se nastavi takav trend, može se očekivati da izvoz gospodarstva neće doživjeti značajan pad u nadolazećim mjesecima. Prezentaciju g. Gložinića dostavljamo u privitku.

Dobitnici Plakete Zlatna kuna za 2019. godinu su:

PLAKETA ZLATNA KUNA za malo trgovačko društvo dodjeljuje se tvrtki UPCHAIN d.o.o. iz Varaždina.
Tvrtka je osnovana u Varaždinu 2011. godine, a glavna djelatnost je računalno programiranje te razvoj informacijske platforma za razvoj proizvoda. To je softverska platforma koja omogućuje svim sudionicima u razvoju da budu uključeni u proces od njegove same ideje pa sve do prodaje, kako bi tvrtke mogle biti još učinkovitije te kako bi brže dovele proizvod na tržište.
Tvrtka bilježi konstantan rast prihoda, dobiti i broja zaposlenih, te 100% svojih prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu.


PLAKETA ZLATNA KUNA za srednje trgovačko društvo dodjeljuje se tvrtki BOMARK PAK d.o.o. iz Varaždina.

BOMARK PAK d.o.o. jedna je od članica Bomark grupe, tvrtke koja je od male obiteljske distributerske kompanije narasla u proizvođača i distributera koji posluje na području cijele Europe. Poduzeće je osnovano 2005. godine i jedini je hrvatski proizvođač stretch folija. Kontinuirano ulaganje u razvoj proizvodnje rezultiralo je potpunom automatizacijom proizvodne linije, najmodernijim strojevima i najkvalitetnijim proizvodima. Uz sve navedeno proizvodi tvrtke Bomark Pak su ekološki prihvatljivi, te se u procesu proizvodnje ne zagađuje okoliš. Tvrtka Bomark Pak d.o.o. vodeća je tvrtka u Hrvatskoj u djelatnosti c2221-proizvodnja ploča, listova, cijevi i profila od plastike.


PLAKETA ZLATNA KUNA za veliko trgovačko društvo dodjeljuje se tvrtki PRESS GLASS d.o.o. , Poduzetnička zona Jalžabet.

Tvrtka Press Glass je vodeća europska tvrtka za preradu stakla na području graditeljstva. Sjedište tvrtke je u Poljskoj, a tvrtka trenutno raspolaže s čak 12 modernih proizvodnih pogona. Pogon u Poduzetničkoj zoni Jalžabet središnje je mjesto za opskrbu staklom za zemlje u okruženju. U kratkom roku, od 5 godina poslovanja, tvrtka je postala lider u Hrvatskoj u djelatnosti c2312 - oblikovanje i obrada ravnog stakla.


PLAKETA ZLATNA KUNA za inovaciju dodjeljuje se Zvonku Magiću, predsjedniku Uprave ENERGY-PLUS d.o.o. Ludbreg

Radi se o patentiranoj inovaciji: Sekvencijalno mjerenje stanja LED rasvjete i ostalih uređaja na mreži kao i prikaz stanja istih te prikaz njihove GPS pozicije.
To je jednostavnom, pouzdanom i jeftinom sustavu dobivanja informacija o statusu i lokaciji uređaja koji se nalaze u mreži rasvjete, a sam sustav je imun na smetnje jer se ništa dodatno ne uvodi u mrežu. Ovo patentirano rješenje direktno će utjecati na smjer razvoja digitalizacije infrastrukture javne i ostalih rasvjetnih mreža.


PLAKETA ZLATNA KUNA za uspješan rad u COVID-19 krizi dodjeljuje se tvrtki Ytres d.o.o., Donji Kneginec.

Tvrtka Ytres d.o.o. osnovana je 2003. godine te danas ima više od 1100 zaposlenih i ujedno je vodeće poduzeće u Hrvatskoj po izvozu u Italiji te jedno od četiri hrvatska društva grupacije Calzedonia. Danas grupa Calzedonia u Hrvatskoj posluje u 7 tehnološki, organizacijski i poduzetnički povezanih društava, te je vodeća u Hrvatskoj i zauzima 63% tržišnog udjela, a u
uvjetima COVID-19 krize uspješno se nosila sa svim izazovima.


PLAKETA ZLATNA KUNA za životno djelo dodjeljuje se Josipu Obadu, Metal Obad d.o.o., Donja Poljana.

Poslovanje poduzeća Metal Obad d.o.o. temelji se na uslugama strojne obrade i izrade prototipova čime uspješno sudjeluju na tržištu osiguravajući dijelove za logističku i transportnu industriju, auto industriju te pakirne strojeve. Orijentirani su na domaće i europsko tržište s naglaskom na Austriju, Njemačku, Švicarsku i Italiju. Za budući stručni kadar brinu obučavanjem praktikanata kroz cijelu školsku godinu. Upornošću gospodina Obada i cijele njegove obitelji održan je cjelokupni razvoj i rast tvrtke, te ona i danas uspješno posluje.


Dodjeljuje se posebno «PRIZNANJE» povodom godišnjice uspješnog poslovanja i doprinosa u razvitku gospodarstva Varaždinske županije i to za:

75 godina poslovanja – VARAŽDINSKE VIJESTI d.d. Varaždin
70 godina poslovanja – VETERINARSKA STANICA d.d. Varaždin
PARKOVI d.d. Varaždin
OPREMA-PIT d.o.o. Ludbreg
65 godina poslovanja – UNIVERZAL d.o.o. Varaždin
50 godina poslovanja – TERMOPLIN d.d. Varaždin
GUMIIMPEX-GRP d.o.o. Varaždin
40 godina poslovanja – KNAUF INSULATION d.o.o. Novi Marof