Pozitivni turistički rezultati 20. Špancirfesta: Uz 17 posto više dolazaka, čak 55 posto više noćenja Foto: VV arhiva

Pozitivni turistički rezultati 20. Špancirfesta: Uz 17 posto više dolazaka, čak 55 posto više noćenja

Varaždinske vijesti | 26.9.2018. u 12:02h | Objavljeno u Aktualno

Ovogodišnji, jubilarni 20. Špancirfest tijekom deset dana posjetilo je oko 280.000 posjetitelja. Prema podacima iz sustava eVisitor, informacijskog sustava za prijavu i odjavu turista, tijekom deset dana trajanja festivala, broj dolazaka turista u Varaždin za vrijeme Špancirfesta povećan je za 17 posto u odnosu na period prošlogodišnjeg festivala, dok je broj noćenja povećan za čak 55 posto.

- Potvrda je to uspješnog programskog koncepta Špancirfesta koji je, u skladu sa strateškim odrednicama razvoja turizma u Varaždinu, rađen s namjerom da gosti dolaze u održivom broju, s obzirom na prostorne i smještajne kapacitete, ali da ostanu duže - priopćili su iz Turističke zajednice grada Varaždina.

Tijekom deset festivalskih dana u Varaždinu su boravili turisti iz čak 44 zemlje svijeta, a najviše ih je bilo iz Austrije, Njemačke, Bosne i Hercegovine, Poljske i Slovenije.

Osim u broju dolazaka i noćenja turista, porast je zabilježen i u važnom poslovnom segmentu, ukupnom turističkom prometu u trgovini i ugostiteljstvu. Prema podacima Porezne uprave Varaždin, tijekom 10 dana ovogodišnjeg Špancirfesta u gradu Varaždinu generiran je ukupni promet u ugostiteljstvu i trgovini u iznosu od gotovo 37,3 milijuna kuna, što je za 4,7%  više nego u odnosu na prošlu godinu, kada je već bio ostvaren izniman rast.

Na ovogodišnjem je Špancirfestu svoje proizvode, od tradicionalnih do suvremenog produkt dizajna, izložilo 108 izlagača, održano je gotovo 500 programa, od čega 38 koncerata na 3 pozornice te još 160 glazbenih programa Heroja ulica, 5 kazališnih predstava, 90 uličnih programa te 200 radionica za djecu i odrasle. Tome treba pridodati još 20-ak popratnih programa Špancirfesta, od izložbi i projekcija do poezije.

Na Špancirfestu je nastupilo gotovo tisuću umjetnika iz različitih područja umjetnosti, dok je na svim poslovima koji festival čine mogućim - od tehničke i produkcijske službe, pratitelja, informatora pa do volontera bilo angažirano oko 200 ljudi.

U medijima, na društvenim mrežama i forumima o Špancirfestu je, prema analizi Mediatoolkita, objavljeno preko 4.600 različitih objava, koje su prikazane, odnosno pregledane gotovo 7 milijuna puta. Najviše je objava o Špancirfestu objavljeno u Hrvatskoj, a slijede Bosna i Hercegovina, SAD, Slovenija, Srbija, Makedonija, Švicarska, Rumunjska i Belgija.

- Velika i organizacijski složena manifestacija poput Špancirfesta ne bi bila moguća bez institucionalne  podrške, prije svega Grada Varaždina, Hrvatske turističke zajednice te sponzora, od kojih su neki uz festival od samih početaka. U organizaciji festivala pomogli su i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina, PU Varaždinske, Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, Crvenog križa Varaždinske županije, Čistoće, Parkova te ustanova u kulturi - Glazbena škola Varaždin, Gradski muzej Varaždin, Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović. Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim sudionicima te svima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ovogodišnjeg, jubilarnog 20. Špancirfesta - ističu iz varaždinske Turističke zajednice.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci