Požgaj grupa: Plakatima protiv klijentelističke politike Hrvatskih šuma

vv | 11.6.2021. u 09:44h | Objavljeno u Aktualno

Na nekoliko lokacija u Zagrebu mogu se vidjeti jumbo-plakati s istaknutim natpisom "Velike količine trupaca dostupne samo podobnima i odabranima", iza čijeg postavljanja stoji Požgaj grupa.

-Nakon što već gotovo dvije godine sve nadležne institucije upozoravamo na klijentelističku politiku Hrvatskih šuma i dokazujemo nezakonitost izbacivanja naših iz ugovornog odnosa s tim državnim monopolistom, javnost smo o tome odlučili upoznati i postavljanjem billboarda, vele u tom poduzeću iz M. Bukovca.

Kako pojašnjavaju, posječeni drvni etat ne usmjerava se prvenstveno proizvođačima-finalistima, koji stvaraju najveću dodanu vrijednost, već se dijeli mimo propisanih kriterija za odabrane i podobne!

- Statistika pokazuje da su proizvodnja i izvoz gotovih proizvoda unatrag nekoliko godina u padu, dok se sve više izvozi upravo sirovina. Takva politika Hrvatskih šuma obezvrjeđuje jedan od najvažnijih resursa u vlasništvu RH – šume. Nadležne institucije, poput Ministarstva poljoprivrede, nažalost, nemaju volju ni znanje pokrenuti nužne promjene, upravo jer su i sami sudionici ovakvog nakaradnog modela raspodjele, za odabrane i podobne, upozoravaju.

Plakati su, kako dodaju, i poruka svim institucijama povezanim uz raspodjelu drvne mase da će biti ustrajni u svom cilju osvješćivanju problema na koji ukazuju.

-Slijedi objava dokaza o postojanju kartelskog udruženja, čiji su sudionici HGK, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske šume, a čije je protuzakonito djelovanje od 2017.-2020. nanijelo štetu veću od tri mlrd. kn, kao i dokaza o postupcima Hrvatskih šuma i povezanih institucija s ciljem uništenja Požgaj Grupe kao subjekta, koji je javno otvorio temu raspodjele drvne mase suprotno propisanim kriterijima i putem institucija hrvatskog pravosuđa zatražio odštetne zahtjeve za tako nastalu štetu. Uz to, objavit ćemo i dokaze o protuzakonito dodijeljenim ugovorima samo za 2021. godinu od strane Hrvatskih šuma i poveznih institucija u vrijednosti preko 200 milijuna kn, dok su, s druge strane, Požgaj Grupi protuzakonito oduzeti ugovori vrijedni 40 mil. kuna, navode u Požgaj grupi te napominju da imaju i dokaze o lažnim priopćenjima kojima su se Hrvatske šume služile da bi omalovažile poziciju Požgaj Grupe i time javno prikrile vlastite protuzakonite radnje.

Ministarstvo poljoprivrede RH oglasilo se povodom, kako navode, neistinitih i neutemeljenih navoda Grupe Požgaj. 

 -Raspodjela i ugovaranje kupoprodaje drvnih sortimenata iz šuma u vlasništvu Republike Hrvatske kojima gospodari trgovačko društvo Hrvatske šume d.o.o. temelji se isključivo na Odluci Uprave društva, a sve u skladu s Pismom razumijevanja za ugovaranje okvirnih i godišnjih ugovora za kupoprodaju trupaca kojega je dana 15. prosinca 2017. potpisala s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.  Ministarstvo poljoprivrede nije sudjelovalo u izradi Pisma razumijevanja, nije jedan od njegovih potpisnika te nije ugovorna strana u kupoprodaji drvnih sortimenata, navode u Ministarstvu.  

Od Državnog ureda za reviziju Ministarstvo je zatražilo provođenje cjelovite revizije poslovanja Hrvatskih šuma d.o.o. u dijelu koji se odnosi na kupoprodaju trupaca putem javnog poziva u razdoblju od 2017. do 2021. godine.

-Zamolba je prihvaćena te će predmetna revizija biti provedena u skladu s planom rada Državnog ureda, napominju.                            

Uz to, Ministarstvo je dalo preporuku Upravi da provedu unutarnju reviziju javnog poziva za prodaju trupaca u odnosu na Grupu Požgaj.

-Iz nalaza revizije Sektora za unutarnju reviziju i nadzor provedene u razdoblju od 19. do 23. travnja o.g. proizlazi da su za društva Grupe Požgaj stečeni uvjeti za završetak obrade prigovora i donošenje konačne odluke.  Isto tako, ukazano je na potencijalno rješenje naplate potraživanja za isporučenu sirovinu, u cilju otklanjanja prepreka za sklapanje ugovora nastalih uslijed dugovanja, te je Uprava društva Hrvatske šume d.o.o donijela Odluku kojom se odobrava obročna otplata potraživanja svim kupcima koji nisu sklopili ugovor za 2021. zbog poteškoća u poslovanju uzrokovanih višom silom pa tako i društvima iz Grupe Požgaj, navode.   

Također, uslijed epidemije koronavirusa kao mjera za pomoć sektoru prerade drva i proizvodnje namještaja, prihvaćen je i prijedlog za odgodom roka plaćanja dospjelih obveza Hrvatskim šumama d.o.o. za drvne sortimente, što su iskoristila društva iz Grupe Požgaj.  

-Ministarstvo poljoprivrede u okviru svoje nadležnosti upravo provodi evaluaciju i analizu modela opskrbe drvnom sirovinom, nakon čega će pristupiti izradi strategije razvoja ovih djelatnosti za novo razdoblje, razvoja koji mora doprinositi i povećanju odgovornosti za korištenje drvnog resursa, najavljuju.