POVRAT IMOVINE Grofu Draškoviću vraćeno 1.500 ha šuma, ali uz "more" problema Foto: VV arhiva

POVRAT IMOVINE Grofu Draškoviću vraćeno 1.500 ha šuma, ali uz "more" problema

| 22.6.2020. u 16:31h | Objavljeno u Aktualno

Postupci povrata imovine oduzete za vrijeme komunističke vladavine započeli su davne 1997. godine, no još nisu u potpunosti završili. Dugotrajni postupci odnose se i na šume diljem Hrvatske, pa tako i u Varaždinskoj županiji u kojoj se, prema podacima Hrvatskih šuma, nalazi ukupno 13.068,11 ha državnih i 30.030,26 ha privatnih šuma.

Veći povrati pojedincima i župama

- Prema nama dostupnim informacijama, na području RH pravomoćno je dosad vraćeno u vlasništvo ukupno 34.537,27 ha šuma, što predstavlja 1,7% od ukupne površine šuma u vlasništvu RH kojima gospodare HŠ, od čega je na području Varaždinske županije vraćeno 1774,36 ha - 0,08 % ukupne površine. Postupci se vode za još cca 19.291 ha, dakle 0,9% ukupne površine pod gospodarenjem HŠ, od čega na Varaždinsku županiju otpada 195,40 ha ili 0,009% - odgovorili su nam iz Hrvatskih šuma na upit o povratu šuma nekadašnjim vlasnicima, dodavši da su povrati veći od 10 ha na području Varaždinske županije bili na području Trakošćana, Ravne gore, Ivančice, Bele, Radovana, Donjeg Ladanja, Maruševca i Sv. Petra.

Iz Varaždinske županije dodali su da su šume, odnosno šumska zemljišta na području županije, površine veće od 10 hektara, vraćene fizičkim osobama iz Velikog Bukovca, Zagreba i Varaždina (8 fizičkih osoba) te pravnim osobama, rimokatoličkim župama Svetog Martina biskupa iz Donje Voće, Svetog Bartola iz Kamenice i Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Bednje.
Među fizičkim osobama kojima su vraćene šume su i grof Nikolaus Peter Draskovich iz Velikog Bukovca te Marijana Werner, Malina Ožegović i Marija Iveković iz Zagreba.

Upravitelj Draškovićevih posjeda u Hrvatskoj već 30-ak godina je Ivan Domislović, koji je napomenuo da obitelj Drašković na području Varaždinske županije ima oko 1.500 ha šuma. Vraćeno je sve, ali kako kaže, s nizom problema.

- Šume su koncentrirane na području Trakošćana, a jedan manji dio je kod Ludbrega, ekonomski beznačajan. Trakošćanske šume su vraćene, ali nakon 27 godina i s morem problema. Jedan od tih problema je taj da je, nakon što je vraćeno, odjednom postala aktualna park-šuma oko Trakošćana. To je ogromna površina, od nekih 400 ha. Park-šuma je proglašena ‘60-ih godina i nitko nije poštovao taj zakon. Šuma se eksploatirala sve do trenutka dok nije postao poznat vlasnik. Upravo sada se radi program gospodarenja koji respektira činjenicu park-šume i posebne uvjete gospodarenja ili negospodarenja. Drugi veliki hendikep je taj što su te šume previše ili prerano ekonomski iskorištene i iziskuju velika ulaganja. Treći hendikep je što one nikad nisu bile posebno ekonomski atraktivne jer se radi o završetku alpskog područja, gdje je eksploatacija iznimno skupa, čak do 50 posto skuplja nego u Slavoniji. Tamo je ravan teren i najbolji hrast na svijetu, a ovdje imate bukvu i slično - rekao nam je Domislović.

Na kakve su sve probleme naišli prilikom povrata imovine, kakvi su planovi grofa Draškovića, ali i što iz Hrvatskih šuma kažu o nekontroliranoj sječi šuma, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...