Potpora primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu vrijedna 171 milijun kuna

J.Š./Varaždinske vijesti | 7.12.2021. u 11:54h | Objavljeno u Aktualno

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u četvrtak, 2. prosinca 2021. godine, donijela Odluku o donošenju programa potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u stočarstvu vrijednu 171 milijun kuna, kao i Odluku o donošenju Programa potpore sektoru peradarstva zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom COVID-19, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna. Za provedbu ovih programa sredstva su osigurana u Državnom proračunu.

Navedeni paket pomoći stočarstvu ima za cilj odgovoriti na potrebe za saniranjem pretrpljenih gubitaka te osiguranja likvidnosti uzgajivača goveda, svinja, peradi i konja, kao i primarnih proizvođača u sektoru ovčarstva i kozarstva, te im pomoći da očuvaju razinu primarne proizvodnje prije pojave COVID-19. Usporedno s negativnim utjecajima suzbijanja širenja bolesti COVID-19 došlo je do dodatnih poteškoća u poslovanju uzrokovanih rastom cijena električne energije i energenata, transporta te poremećaja na tržištu žitarica i uljarica kao glavnih komponenata hrane za životinje. Potpore u okviru Programa dodjeljivat će se bespovratno, a očekuje se da će ih koristiti više od 21.800 primarnih proizvođača u stočarskom sektoru.

Ukupna vrijednost Programa potpore iznosi 171.000.000 kuna, od toga je za sektor govedarstva osigurano 88 milijuna kuna, za sektor svinjogojstva 65 milijuna kuna, za sektor ovčarstva i kozarstva 5 milijuna kuna, za sektor konjogojstva 3 milijuna kuna i sektor peradarstva 10 milijuna kuna.
Također, na sjednici Vlade prihvaćen je dodatan program potpore za sektor peradarstva s ciljem saniranja gubitaka nastalih zbog tržišnih poremećaja plasiranja svježeg mesa peradi i konzumnih jaja A klase uslijed pojave pandemije COVID-19 te zadržavanja postojeće razine zaposlenosti u sektoru peradarstva, kao i proizvodnje sirovine za prerađivačku industriju.

Zahtjev je potrebno ispuniti u podružnicama APPRR u Agronetu pod linkom nacionalne potpore najkasnije do 13. prosinca 2021. godine i poslati u Zagreb.

Mjere u provedbi Programa su:

Mjera 1. Potpora u sektoru govedarstva

Podmjera 1.1. Potpora primarnim proizvođačima mlijeka

Podmjera 1.2. Potpora uzgajivačima goveda u sustavu kra­va-tele

Podmjera 1.3. Potpora uzgajivačima tovne junadi

Mjera 2. Potpora u sektoru svinjogojstva

Podmjera 2.1. Potpora uzgajivačima krmača

Podmjera 2.2. Potpora proizvođačima tovnih svinja

Mjera 3. Potpora u sektoru ovčarstva i kozarstva

Mjera 4. Potpora u sektoru konjogojstva

Mjera 5. Potpora u sektoru peradarstva

Podmjera 5.1. Potpora za proizvodnju konzumnih jaja

Podmjera 5.2. Potpora za proizvodnju mesa peradi

Označeno u