Potpisan ugovor za izradu studijske dokumentacije za Lepoglavsku spojnicu Foto: HŽ Infrastruktura

Potpisan ugovor za izradu studijske dokumentacije za Lepoglavsku spojnicu

Varaždinske vijesti | 10.2.2020. u 12:11h | Objavljeno u Aktualno

HŽ Infrastruktura je sa zajednicom ponuditelja koju čine tvrtke ŽPD d.d., Granova d.o.o., Institut IGH d.d. i Rijekaprojekt d.o.o. potpisala ugovor za izradu studijske dokumentacije za projekt „Povezivanje željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske – Lepoglavska spojnica“.

Ugovor je vrijedan 6,2 milijuna kuna (bez PDV-a) od kojih Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. sufinancira 85 posto sredstava.

Rok za izradu studijske dokumentacije je 13 mjeseci od dana sklapanja ugovora, što uključuje izradu Studije povezivanja „Lepoglavskom spojnicom“ unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske s idejnim rješenjima, Studiju izvodljivosti te Analizu troškova i koristi za odabrano idejno rješenje.

Studijska dokumentacija za projekt „Povezivanje željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske – Lepoglavska spojnica“ analizirat će modernizaciju postojeće pruge na dionici Čakovec – Varaždin – Lepoglava te Krapina/Sveti Križ Začretje – Zabok duljine oko 54 km te gradnju novog spoja željezničke pruge Lepoglava – Krapina/Sveti Križ Začretje duljine oko 19 km, što je dio plana modernizacije i gradnje željezničke infrastrukture od Čakovca i Varaždina prema Zaboku i Zagrebu.

Gradnja nove pruge Čakovec – Varaždin – Lepoglava – Zabok, koja se proteže kroz Krapinsko-zagorsku, Međimursku i Varaždinsku županiju, uklapa se u europske strategije prometnog razvoja koje favoriziraju željeznicu kao brz, učinkovit i ekološki prihvatljiv način prijevoza. Njezina izgradnja omogućit će povezivanje sjevera Hrvatske sa Zagrebom. Osim toga imat će i ključnu ulogu u integriranome putničkom prijevozu, čime će velikome broju građana u sjevernoj prometnoj podregiji omogućiti učestala i brža putovanja na posao i u školu. Pruga će podići i značaj teretnog prijevoza u tranzitu te će poboljšati konkurentnost gospodarstva sjeverne Hrvatske.

Dokumentacija koja će biti izrađena u sklopu ovog projekta podloga je za izradu eventualno potrebnih prijedloga izmjena i dopuna dokumenata prostornog uređenja, studije utjecaja na okoliš te daljnje projektne dokumentacije koja je preduvjet za buduću modernizaciju i izgradnju pruge.

lepoglavska_spojnica_Vlatko_Susanj_i_Ivan_Krsic_1.jpg

lepoglavska_spojnica_Vlatko_Susanj_i_Ivan_Krsic_2.jpg

LEPOGLAVSKA-SPOJNICA-300x178.jpg