POTPISAN UGOVOR S IZVOĐAČIMA "Uklanjamo ružni madež s prekrasnog tijela našeg Varaždina"

MGA | 18.12.2023. u 11:30h | Objavljeno u Aktualno

Danas je, nakon godinu i pol dana od raspisivanja natječaja za zbrinjavanje bala u Brezju, gradonačelnik Neven Bosilj potpisao ugovor s izvođačima radova. Ugovor je kao predstavnik vodećeg člana zajednice ponuditelja tvrtke CE-ZA-R potpisao član Uprave Željko Teufel i direktor HIS-a Goran Petković. Potpisivanju ugovora nazočili su zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i članovi tima koji su pripremali rješavanje problema sanacije odlagališta otpada u Brezju Bruno Ister i Mirka Jozić. Gradonačelnik Bosilj zahvalio se cijelom timu istaknuvši da je međunarodni javni natječaj bio kvalitetno pripremljen te da ga stoga niti jedna Vlada nije mogla odbiti, čija god bila.

viber_slika_2023-12-18_11-07-55-423.jpg

- U roku od mjesec dana moramo ih uvesti u posao. Za to vrijeme trebamo još dovršiti posao, ishoditi bankarsku garanciju te potpisati ugovor s Fondom. Očekujem da će početkom sljedeće godine sve to biti gotovo. Nakon toga je na izvoditeljima radova da se taj ružni madež makne s prekrasnog tijela našeg Varaždina - izjavio je gradonačelnik. Član Uprave CE-ZA-R-a Željko Teufel rekao je da temeljem iskustva vjeruje da će bale riješiti u predviđenom roku od 18 mjeseci. Čestitke Gradu na uspješno obavljenom poslu uputio je i direktor HIS-a Goran Petković. Zamolio je građane za još malo strpljenja jer bi tijekom radova moglo biti neugodnih mirisa, ali bi se to sve na kraju svima trebalo isplatiti.

viber_slika_2023-12-18_11-07-51-629.jpg

Zajednica ponuditelja jedina se javila na javni natječaj, a Vlada RH donijela je odluku da će putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u stopostotnom iznosu financirati poslove zbrinjavanja bala. Grad Varaždin je prvo dužan ishoditi bankovnu garanciju, a potom bi trebalo uslijediti i potpisivanje ugovora s Fondom.

Natječaj za zbrinjavanje bala u Brezju objavljen je početkom kolovoza 2022. godine i na njega se javila samo zajednica ponuditelja; tvrtke CE-ZA-R iz Zagreba i HIS iz Donje Višnjice. Procijenjena vrijednost nabave iznosila je 148,85 milijuna kuna, a navedena ponuda je nešto viša te iznosi 173,4 mil. kuna (plus PDV) tj. oko 29 milijuna eura. Ponuda je otvorena krajem studenog prošle godine, nakon čega je uslijedila sjednica varaždinskog Gradskog vijeća na kojoj nije prihvaćen Proračun Grada za 2023. godine, a jedan od najvećih prijepora je upravo bilo financiranje zbrinjavanja bala. Uslijedili su prijevremeni izbori na kojima SDP dobiva natpolovičnu većinu u Gradskom vijeću, donosi se gradski Proračun i krajem svibnja gradonačelnik Bosilj objavljuje da je donesena Odluka o izboru izvođača, ali s odgodom potpisivanja ugovora sve dok Grad ne ishoduje suglasnost Vlade za kreditno zaduženje. Tada je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost trebao financirati 40 posto iznosa zbrinjavanja bala, a Grad preostalih 60 posto, sve dok Vlada jesenas nije donijela odluku da će Fond preuzeti stopostotno financiranje uklanjanja bala iz Brezja.

Ugovor se odnosi na odvoz i oporabu ukupnog otpada u Brezju čija se količina procjenjuje na 96.000 tona. Prema ugovoru, stvarna cijena odvoza dobit će se vaganjem baliranog otpada, a s obzirom da su ranija ispitivanja tla pokazala da ono nije zagađeno, vjeruje se da nakon uklanjanja neće biti potrebna sanacija tla. Kako je ranije istaknuto, izvođač je dužan ukloniti bale u roku od 18 mjeseci od potpisivanja ugovora.

viber_slika_2023-12-18_11-07-53-252.jpg

viber_slika_2023-12-18_11-07-54-479.jpg