Potpisan novi kolektivni ugovor za Dječji vrtić Varaždin, veće plaće svim djelatnicima Foto: Krešimir Đurić

Potpisan novi kolektivni ugovor za Dječji vrtić Varaždin, veće plaće svim djelatnicima

Varaždinske vijesti | 19.9.2024. u 12:53h | Objavljeno u Aktualno

U svečanom salonu Gradske vijećnice u četvrtak je potpisan Kolektivni ugovor za radnike u predškolskoj ustanovi Dječji vrtić "Varaždin".

Ugovor su potpisali gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj, predsjednik Republičkog sindikata radnika Ivan Majdak i ravnateljica Dječjeg vrtića Varaždin Helena Vidović. Potpisivanju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković, pročelnica UO za društvene djelatnosti Danijela Vusić te članice pregovaračkog odbora sindikata Marina Babić, Gordana Horvat, Martina Kosec, Andreja Grgevčić i Ivana Majdak Topić.

djecji_vrtic_varazdin_kolektivni_ugovor_19092024_8.jpg

Kolektivnim ugovorom na nivou Grada Varaždina utvrđuju se međusobna prava i obveze potpisnika Ugovora te prava iz rada i temeljem rada radnika u predškolskoj ustanovi Dječji vrtić "Varaždin", odnosno usklađuju se osnovica i koeficijenti radnika prema Uredbi o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u javnim službama.

- Grad Varaždin danas je u potpunosti ispoštovao Uredbu Vlade RH i potpisao s Republičkim sindikatom radnika Kolektivni ugovor za Dječji vrtić Varaždin kojim svih 159 zaposlenih dobivaju uvjete i plaće kakve imaju zaposlenici u osnovnim školama. Od našeg preuzimanja upravljanja Gradom Varaždinom, kad je osnovica bila 770 EUR, povećavali smo je postepeno do današnjih 947 EUR. Koeficijent odgajateljica bio je 1,40, a danas je 2,01. Sretan sam što smo ispoštovali Uredbu, što smo osigurali sredstva, ali nisam sretan zbog činjenice da se Vlada RH u to ne želi uključiti i što donose Uredbu kojom prebacuju sve obveze na jedinice lokalne samouprave, odnosno osnivače, što je u ovom slučaju Grad Varaždin. No, mi smo odgovorni i poštujemo zakone ove države – rekao je gradonačelnik.

djecji_vrtic_varazdin_kolektivni_ugovor_19092024_2.jpg

Podsjetio je na sva ulaganja u gradske dječje vrtiće, osim povećanja materijalnih prava zaposlenima. Varaždin je tako jedini veliki grad koji ima pomoćnike u dječjim vrtićima, zaposlenog kineziologa, uveden je Healthy Meal Standard, vrhunski su opremljene kuhinje dječjih vrtića, kupljen je novi dostavni kombi, a u konačnici, otvoren je i novi Dječji vrtić Hrašćica.

- U proračunu za ovu godinu, samo za materijalna prava i subvencioniranje vrtića osigurano je 7.500.000,00 eura, uz to imamo još 1.500.000,00 eura ulaganja u Dječji vrtić Hrašćica i ostale radove koje smo imali ove godine, što se penje na više od 9 milijuna eura – istaknuo je gradonačelnik Bosilj.

Predsjednik Republičkog sindikata radnika Ivan Majdak zahvalio je Gradu Varaždinu, gradonačelniku, zamjeniku gradonačelnika koji je bio predsjednik pregovaračkog odbora osnivača te svim članovima pregovaračkog odbora sindikata koji su sudjelovali u pregovorima.

djecji_vrtic_varazdin_kolektivni_ugovor_19092024_4.jpg

- Grad Varaždin jedan je od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji poštuje zakon prihvaćajući odredbe Uredbe Vlade Republike Hrvatske o koeficijentima u dječjim vrtićima. Drago mi je što će ovim povećanjem materijalnih prava Grad Varaždin imati zadovoljne radnike u svojim dječjim vrtićima, ali i što se ulaže u predškolski odgoj. To je dobar pokazatelj i dobar put kojim Varaždin ide dalje – rekao je Ivan Majdak.

Zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Miroslav Marković nadovezao se kako "nažalost neki gradovi objektivno ne mogu ispoštovati ovu Uredbu jer su im fiskalni kapaciteti uslijed gradnji novih vrtića i prebacivanja kompletne financijske odgovornosti na gradske proračune neodrživi".

- Vlada je donijela Uredbu, a Zakon o predškolskom obrazovanju je iz 90-ih godina i treba ga mijenjati. Vladino subvencioniranje materijalnih troškova za vrtiće kojim smo u Varaždinu dobili 6,25%, dok su neki gradovi dobili i po 50% je potpuno neprimjereno. Ako je to pronatalitetna mjera, onda treba gledati da vrtići budu besplatni za sve, da država subvencionira plaće odgajateljima i tako olakša gradovima, kao što dijelom subvencionira učitelje, vatrogasce. Nama je cilj i želimo da svi naši djelatnici i službenici imaju veće plaće i budu zadovoljni na svom radnom mjestu – kazao je Miroslav Marković.

djecji_vrtic_varazdin_kolektivni_ugovor_19092024_3.jpg

djecji_vrtic_varazdin_kolektivni_ugovor_19092024_5.jpg

djecji_vrtic_varazdin_kolektivni_ugovor_19092024_6.jpg

djecji_vrtic_varazdin_kolektivni_ugovor_19092024_7.jpg

djecji_vrtic_varazdin_kolektivni_ugovor_19092024_1.jpg