Postignut dogovor oko nadoknade nastave u varaždinskim osnovnim školama, u nekima - radna subota Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Postignut dogovor oko nadoknade nastave u varaždinskim osnovnim školama, u nekima - radna subota

IHR/Varaždinske vijesti | 5.12.2019. u 12:33h | Objavljeno u Aktualno

Poznat je model nadoknade nastave zbog štrajka za varaždinske osnovne škole koji je dogovoren jučer na sastanku ravnatelja varaždinskih osnovnih škola s predstavnicima Grada Varaždina.

Kako doznajemo, jedan dan – 23. prosinac - uzet će se od zimskih praznika, pa će tako učenici na odmor od 24. prosinca do 3. siječnja, odnosno u školske klupe će se vratiti 7. siječnja. Drugog dijela zimskih praznika, koji su planirani od 24. do 28. veljače, neće biti već će se ti dani iskoristiti za nadoknadu nastave izgubljene zbog štrajka, a jedan dan – 9. travnja - uzet će se od proljetnog odmora učenika, koji je trebao biti od 9. i 10. travnja, pa će se tako učenici na nastavu vratiti kao što je i planirano, 14  travnja. Dogovoren je i produžetak nastavne godine do 26. lipnja, a neke škole, kako bi nadoknadile 16 izgubljenih dana zbog štrajka, imat će i jednu radnu subotu 18. travnja.

- Imat ćemo radnu subotu 18. travnja jer nam je potrebna – rekla je ravnateljica I. OŠ Varaždin Karmen Hans-Jalšovec.

Na pitanje je li to moguće s obzirom da Zakon o odgoju i obrazovanju propisuje da se nastavna godine u školi izvodi tijekom pet radnih dana u tjednu, iznimno šest, ravnateljica I. OŠ Varaždin objasnila je kako se radi o tjednu u kojem je ponedjeljak blagdan, pa će to sveukupno biti pet radnih dana.

- Razgovarali smo o još dvije moguće subote u kojima je radni tjedan s četiri dana zbog blagdana, jednoj u siječnju, a drugoj u lipnju, no dogovorili smo da je najbolje rješenje spomenuta subota u travnju – rekla je Hans-Jalšovec.

Od ravnateljice IV. OŠ Varaždin Jasmine Dvorski doznali smo kako u toj školi neće biti potrebe za radnom subotom 18. travnja.

- Točno je da smo dogovorili takav model nadoknade nastave za varaždinske osnovne škole, no taj model još mora potvrditi Učiteljsko vijeće, Vijeće roditelja, Školski odbor i Ministarstvo znanosti i obazovanja. Nakon toga će to biti i službeno – pojasnila je Dvorski.

Radna subota 18. travnja bit će i u V. OŠ Varaždin.

- Nemamo drugog izbora, moramo nekako nadoknaditi tih 175 radnih dana zbog 16 dana izgubljenih u štrajku. Svjestan sam da zbog toga mnogi neće biti sretni, ali ponavljam, nema drugog izbora - rekao ravnatelj V. OŠ Varaždin Mario Šipek.

Koje sve točno osnovne škole s područja Varaždina čeka još radna subota upit smo uputili Gradu Varaždinu, pa ćemo odgovor objaviti nakon što ga dobijemo.

Što se tiče nadoknade nastave za osnovne i srednje škole kojima je osnivač Varaždinska županija doznajemo da će ravnatelji škola u ponedjeljak održati sastanak s predstavnicima Varaždinske županije, na kojem će se također pokušati donijeti zajedničko rješenje za nadoknadu nastave zbog štrajka. No, prema trenutnim informacijama iz škola, ni srednjoškolcima ne gine radni drugi dio zimskih praznika, od 24. do 28. veljače te produljenje nastavne godine za sve učenike do 26. lipnja, ali i  za maturante kojima je nastava trebala završiti 22. svibnja. Što se tiče uvođenja radnih subota, one bi  kako doznajemo, mogle biti problem sve do proljeća. Naime, u nekim srednjim školama subotama prijepodne održava se nastava centara izvrnosti, pa su prostori škole zauzeti. Drugi problem je prijevoz učenika subotama u školu, s obzirom da su veliki broj srednjoškolaca učenici putnici, no tu se očekuje da u organizaciji pomogne Varaždinska županija. Više informacija bit će poznato nakon sastanka u ponedjelja.