"Nismo isključiva sredina, dokaz za to? Strani radnici, kojih je sve više" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

"Nismo isključiva sredina, dokaz za to? Strani radnici, kojih je sve više"

VV | 22.2.2024. u 19:00h | Objavljeno u Aktualno

- U Međimurskoj županiji trenutno je zaposleno oko 3600 stranih državljana, dok ih je na kraju 2023. godine bilo 2874. U Međimurju su najbrojniji Filipinci, potom Nepalci i Indijaci, a najviše ih je zaposleno u metaloprerađivačkoj industriji te građevinarstvu. Iz PUM-a ističu da sigurnosnih problema sa stranima radnicima u Međimurju nema - rekao je Krunoslav Gosarić, predstavnici PU međimurske na današnjoj sjednici Gospodarskog socijalnog vijeća Međimurske županije.

IMG_0098.jpg

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako se u tome vidi kako Međimurje nije isključiva i zatvorena sredina, što im se ponekad znalo "spočitavati".

- Na našem području nema incidenata poveznih s mržnjom i netolerancijom prema strancima, naprotiv, među prvima smo pokrenuli rješenja za lakšu integraciju. Uz snažniju pomoć i kontrolu s državne razine, lako bi se riješila i pitanja vezana uz kontrolu agencija za posredovanje pri zapošljavanju stranih državljana te problemi vezani uz loše uvjete stanovanja koje dio stranih radnika trpi - rekao je Posavec.

IMG_0098.jpg

Zamjenik župana Josip Grivec dodao je kako u integraciji stranih radnika, bez obzira na jezičnu barijeru, ulogu igra i civilno društvo te je pozvao naše udruge da strane državljane pozivaju u svoje redove. Da je integracija dvosmjerni proces, te da u tom smislu treba jačati svijest lokalnog stanovništva o potrebi inkluzije stranih državljana, naglasio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović.

IMG_0108.jpg

U raspravi je istaknuta potreba donošenja i provođenja jasne nacionalne strategije kojom bi se kontrolirale agencije za posredovanje pri zapošljavanju koje angažiraju strane radnike te im nerijetko uzimaju previsoke provizije, a ne osiguravaju im dostojne stambene uvjete. Također je zaključeno da bi nacionalna strategija trebala regulirati osnovna pitanja njihove integracije, poput učenja hrvatskog jezika, kao i pitanje zdravstvene sigurnosti.