"Poljoprivreda je temelj hrvatskog gospodarstva, moramo financirati što veći broj malih proizvođača" Foto: Ilustracija

"Poljoprivreda je temelj hrvatskog gospodarstva, moramo financirati što veći broj malih proizvođača"

VV | 16.2.2022. u 13:03h | Objavljeno u Aktualno

Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI), sudjelovala je na izvanrednoj sjednici Odbora na kojoj je francuski ministar poljoprivrede i hrane Julien Denormandie predstavio prioritete francuskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Ministar Denormandie naglasio je posvećenost održivosti i samodostatnosti u proizvodnji hrane u EU kroz uvođenje recipročnih okolišnih i zdravstvenih standarda za uvezene proizvode, poticanje niskougljične poljoprivrede te ubrzanje agroekološke tranzicije, s posebnim naglaskom na smanjenje upotrebe pesticida. Također, raspravljalo se i o pitanju "uzgoja ugljika“, problemu deforestacije, oznakama zemljopisnog porijekla i uvođenju uniformiranog europskog sustava za označavanje hrane temeljenog na znanstvenim spoznajama.

- Poljoprivreda nam uvijek mora biti u fokusu jer ona je temelj hrvatskog i europskog gospodarstva te neizostavno pridonosi sigurnosti hrane. Znanost i tehnologija, u kombinaciji s osobnom inicijativom, ključ su razvoja malih poljoprivrednika. S kolegama zastupnicima inzistirala sam na tome da jedan od prioriteta u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici bude financiranje što većeg broja projekata malih proizvođača kao i pokretanje velikog broja malih ciljanih ulaganja koja će stvoriti dodanu vrijednost za cijelu zajednicu. Veliku ulogu u tome imaju mladi poljoprivrednici koji svojim inovacijama mijenjaju koncept bavljenja poljoprivredom i tako odgovaraju na izazove budućnosti - istaknula je eurozastupnica Glavak koja, kao ambasadorica Europske pučke stranke za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj, aktivno promiče uključivanje i poticanje mladih koji svoju budućnost vide u poljoprivrednom sektoru i ostanku u ruralnim područjima.