Policajci uhićeni zbog prometnog prekršaja, ali ne i krađe oružja iz policijskog skladišta!?

| 16.1.2024. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Da postoje dvije Hrvatske, navodi se često, iako se ne misli uvijek na isto jer sve ovisi o onome tko i prema čemu se dijeli. Kako god bilo, danas je došla nova potvrda da postoje dvije Hrvatske, i to jedan koju čine oni koji mogu svašta, a da za to ne odgovaraju, ali i oni drugi. Počnimo s potonjima.

- U tijeku su uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji na području Primorsko-goranske i Karlovačke županije u odnosu četiri osobe za koje se osnovano sumnja da su počinile kaznena djela protiv službene dužnosti, izvijestio je danas USKOK, dodajući da uhićenja i hitne dokazne radnje provodi PU primorsko-goranska u koordinaciji s USKOK-om.

A kako je izvijestila policija, uhićeno je četvero hrvatskih državljana, od kojih trojica policijskih službenika te zaposlenica jedne od jedinica lokalne uprave i samouprave s područja Gorskog kotara.

- Kriminalističko istraživanje provodi Služba gospodarskog kriminaliteta i korupcije Policijske uprave primorsko-goranske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, navela je policija.

Iako policija i USKOK ne otkrivaju detalje, ipak se doznalo da je jutros na ispitivanje odvedena pročelnica Vrbovskog, kao i da je obavljen pretres njene kuće. To je izjavio gradonačelnik Grada Vrbovskog, koji pretpostavlja da je riječ o slučaju jednog prometnog prekršaja s gradskim vozilom otprije nekoliko godina, odnosno da se policajce, kako navode pojedini mediji, povezuje sa „sređivanjem“ prometnih prekršaja te slijedi ispitivanje osumnjičenika te daljnja postupanja.

To je jedna Hrvatska. Nasuprot tome, postoji druga Hrvatska. Oni koji svašta rade, a za to ne odgovaraju. Tu spadaju primjerice oni koji su prije desetak godina organizirali i sproveli krađu oružja iz skladišta varaždinske policija, a i danas nisu privedeni pravdi. Kako je to moguće?

Početkom siječnja 2015., varaždinska je policija zaplijenila najveću količinu oružja u švercu, naglašavao je tadašnji načelnik PU varaždinske Darko Jurčec, danas umirovljenik, čija se obitelj sve uspješnije bavi izgradnjom i iznajmljivanjem kuća za odmor.

Međutim, bio je to tek manji dio od 153 komada pištolja, pušaka i drugog oružja koji su, kako se naknadno utvrdilo, ukradeni iz varaždinskog policijskog skladišta!

Da su dvojica interventnih policajaca zaustavila osobno vozilo u kojem se švercalo oružje iz policijskom skladištu, zacijelo se nikada ne bi saznalo da pitanje u vezi s time nije postavio u Županijskoj skupštini tadašnji vijećnik, a današnji varaždinski župan Anđelko Stričak.

Nezadovoljan tijekom istrge i nikakvim rezultatima, Stričak je i kao saborski zastupnik isticao da je posrijedi zataškavanje slučaja najvjerojatnije zbog toga što ista ustrojstvena jedinica istražuje sama sebe.

- Koristim priliku i apeliram na Ravnateljstvo policije, odnosno Upravu kriminalističke policije, da se potrude otkriti gdje su završila 153 komada vatrenog oružja iz policijskog skladišta u Varaždinu u periodu od 2013. do 2015. godine. Ako već ne mogu otkriti tko je to oružje pokrao, ne moraju istraživati ni tko je novinarima plasirao informaciju o tome. Ne moraju zbog toga kršiti ustavna prava građana, protuzakonito ih stavljati na posebne mjere, to jest, izlistavati njihove pozive, što su tada činili - ponovio je 2018. na zasjedanju Hrvatskog sabora zastupnik Stričak.

I što se zatim dogodilo? Nedugo nakon istupa u Saboru, Stričak, koji je bio i potpredsjednik Odbora za unutarnju politiku, bio je meta napada trojice nedavno osuđenih za razbojništvo, a jedino što su mu uzeli bila je poderana, krvava majica i mobitel, koji je nađen - odbačen u travi!?

Od tada su prošle još godine, a i dalje nema pomaka u istrazi nečuvenog nestanka oružja iz policijskog skladišta. Međutim, to i nije najžalosnije u svemu ovome, već kako se nadležna tijela odnose prema svemu. Naime, činjenica je da USKOK nikada nije preuzeo slučaj, a prema i ovome malo poznatome, nedvojbeno je riječ o organiziranom kriminalu. Na to je svojedobno ukazivao i potpisnik ovih redaka na sjednici Nacionalnog vijeća za praćenje Strategije suzbijanja korupcije. No, to je bilo uzaludno, iako je na sjednicu zatvorenu za javost došao i tadašnji čelnik USKOK-a Dinko Cvitan.

Zašto slučaj ne zanima USKOK, pitanje je kojem smo ovih dana ponovno postavili, a odgovor ćemo objaviti po primitku. Naravno, ako stigne. No, ako i ne stigne, bit će i to znakovito.