Pokrenut sustav eLijekovi, što to znači za pacijente? Foto: HZZO

Pokrenut sustav eLijekovi, što to znači za pacijente?

Varaždinske vijesti | 30.1.2024. u 12:20h | Objavljeno u Aktualno

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je u suradnji s partnerima Ministarstvom zdravstva i Agencijom za lijekove i medicinske proizvode završio projekt "eLijekovi - Integrirani informatički sustav za upravljanje lijekovima", sufinanciran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj.

- Ovim projektom stvorena je nacionalna baza svih lijekova dostupnih u Republici Hrvatskoj, neovisno o tome nalaze li se na listi HZZO-a ili ne - priopćili su iz HZZO-a.

Bazi se može pristupiti putem poveznice https://elijekovi-hzzo.gov.hr/, kao i putem sustava e-Građani.

Naime, ovim projektom nadograđena je postojeća usluga u sustavu e-Građani "Realizirani recepti" te je omogućena provjera svih podataka o lijekovima koje pacijent uzima ili ih je uzimao u posljednjih šest mjeseci.

- Jednostavnim klikom na poveznicu pacijenti će moći dohvatiti sve podatke o tim lijekovima iz baze eLijekovi, kao i prijaviti sumnju na nuspojavu - ističu iz HZZO-a.

Osim baze eLijekovi i nadogradnje usluge "Realizirani recepti", ovim projektom uspostavljen je i sustav za provjeru interakcija prilikom propisivanja i izdavanja lijekova. Liječnici će prilikom propisivanja, kao i ljekarnici prilikom izdavanja lijekova moći automatski provjeriti ulaze li lijekovi koje pacijent uzima u međusobne interakcije.

- Sustav je uveden kako bi se smanjilo istovremeno uzimanje lijekova koji ulaze u klinički značajne interakcije te posljedično smanjili neželjeni učinci jednog lijeka na drugi, a sve kako bi se postigli bolji ishodi liječenja - napominju iz HZZO-a.

Dodatno, kroz projekt je zdravstvenim radnicima omogućeno jednostavno i izravno prijavljivanje sumnji na nuspojave putem svojih aplikacija, uz korištenje već dostupnih podataka iz sustava.