Pojačani nadzor parkiranja na mjestima rezerviranim za osobe s invaliditetom

VV | 18.2.2021. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske su 16. i 17. veljače proveli pojačane mjere u prometu usmjerene na upozoravanje i sankcioniranje vozača koji parkiraju na mjesta predviđenim za parkiranje osoba s posebnim potrebama, tj. invaliditetom.

Naime, parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom najbliža su ulazima u zgrade i  druge značajne objekte (pošta, banka, trgovački centri i sl.), te vrlo često takva mjesta koriste i drugi vozači suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti.

Osim toga, nisu niti rijetke tzv. zlouporabe znaka pristupačnosti kada osobe koje posjeduju znak pristupačnosti isti daju na korištenje (ustupaju) drugim osobama (npr. članovima obitelji).

Nadzirane su sve lokacije oko trgovačkih centara, javnih ustanova i ostala mjesta na kojima se nalaze označena parkirališna mjesta za vozila osoba s invaliditetom.

Prilikom nadzora u počinjenu  prekršaja parkiranja vozila na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom, bez istaknutog  znaka pristupačnosti na vozilu  zatečeno je 6 vozila, dok je jedna osoba zatečena sa nevažećim znakom pristupačnosti.

Isto tako je utvrđeno kako su dvije osobe zlouporabile znak pristupačnosti na način da su na vozilu istaknule znak pristupačnosti od druge osobe (invalida) suprotno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o znaku pristupačnosti. Svi prekršitelji su sankcionirani.

Obzirom da je praćenjem na terenu utvrđeno da postoje česti prekršaji nepropisno parkiranih vozila, policijski službenici će i u narednom periodu kontinuirano provoditi nadzor i utvrđivati prekršaje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila na mjestima rezerviranim za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.